NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

luni, 12 aprilie 2010

JURNAL DE CHIŞINĂU. ZIUA 71(111)







UN ALT 7 APRILIE. PORTOCALIUL PE DOS!

M-am trezit mirat: catilinarele mele texte nu mai răbufnesc de cîteva zile împotriva „premierului minune” şi încep să intru la bănuieli. E ca şi cum aş avea o bătătură crescută pe sinapsa rezervată României şi nu mai poate fi stimulată. Dacă acest lucru se va repeta pe o perioadă mai lungă, voi consulta un specialist!

Acum, sorbind din cafeaua mea Monarch, mă tot întreb despre ce să scriu cu noaptea în cap. Aş scrie ceva despre Yuri Gagarin, care în 1961, la bordul navei sovietice Vostok, a executat o rotaţie completă în jurul Terrei, fiind primul om de pe Pămînt care a zburat în Cosmos. Pentru performanţa sa de acum 49 de ani, noi sărbătorim astăzi Ziua Mondială a Aviaţiei şi Cosmonauticii. Cred, însă, că Dorin Prunariu ar fi mai potrivit să scrie cîteva vorbe despre acest început de eră! Aş apela la el, dacă aş fi o publicaţie! Cum nu sînt...

Mă gîndesc să scriu ceva despre alegerile din Ungaria, despre care posturile de televiziune nu au spus ieri nimic, posibila întoarcere cu faţa spre „dreapta” a maghiarilor fiind ignorată din cauza tragediei poloneze. În acst caz, îmi amintesc „pe repede înainte” de Bela Kun care, imitîndu-l pe Troţki, a instituit în Ungaria, în 1919, Republica Consiliilor, desfiinţată de trupele române!

Nu-mi rămîne să scriu decît despre un eveniment petrecut în Săptămîna Paştelui, pe care l-am trecut cu vederea, dar despre care analiştii francezi încă vorbeau aseară: revolta anti-lalea! Deosebit de important şi plin de semnificaţii, chiar de simboluri, ţinînd cont că s-a derulat la exact un an de la evenimentele de la Chişinău şi ilustrează transformările celor două foste gubernii sovietice. 100 de persoane au murit şi peste 1000 au fost rănite în urma protestelor violente ale opoziţiei din Kîrgîzstan, care a anunţat că va instaura un „guvern al poporului”, încercînd să-l răstoarne de la putere pe preşedintele Kurmanbek Bakiev, instalat printr-o revoluţie portocalie similară celor de la Kiev, Tblisi sau Bucureşti. Bakiev a instituit o dominaţie de clan şi a preluat puterea, în martie 2005, în timpul „revoluţiei lalelelor”, acuzînd fosta guvernare de fraudarea alegerilor, la fel ca la Chişinău, anul trecut! Protestele au avut loc în trei oraşe ale ţării, în condiţiile în care populaţia este nemulţumită de preţurile care cresc, de corupţia generalizată şi arestarea liderilor opoziţiei.

Opoziţia a anunţat că preşedintele Kurmanbek Bakiev a părăsit capitala Bishkek şi s-a îndreaptat spre regiunea sa natală, Jalalabad. În cadrul protestelor de miercuri, 7 aprilie, prim-vicepremierul Kîrgîzstanului, Akilbek Japarov, a fost luat ostatic şi bătut, după ce s-a apropiat de sutele de protestatari care se adunaseră în principala piaţă a oraşului. Protestatarii au intrat în sediul televiziunii şi au oprit toate programele. Clădirea Parchetului General a ars în flăcări, pe 7 aprilie, relata agentia de presa locala Kabar. Protestatarii au incendiat şi jefuit sediului Guvernului din Biskek, după ce opoziţia a anunţat că a preluat controlul în ţară. Mai multe persoane scoteau din clădire echipamente şi covoare. De la etajele 6 şi 7 ale Guvernului, unde se aflau birourile Preşedintelui, ieşea fum. Un portret stropit cu sînge al preşedintelui Kurmanbek Bakiev atîrna de un gard al Guvernului. Mai multe incendii au fost înregistrate în oraş, iar centre comerciale şi magazine au fost jefuite. Scene similare au putut fi văzute pe întreg teritoriul fostei republici sovietice. Iar telespectatorii din Chişinău au avut o senzaţie de déjà vu! Potrivit unor informatii, printre cei care asediaseră sediul legislativului se aflau şi provocatori, susţinători ai preşedintelui Kurmanbek Bakiev, care au venit în capitală din sudul ţării pentru a destabiliza situaţia. Şi-mi amintesc de declaraţia unui tînăr din Chişinău care a spus că ar fi fost un gest de laşitate ca el, locuitor al capitalei, să nu participle la revoltă şi să se uite doar cum tineri din Cahul, Bălţi sau alte localităţi se adunau în Piaţa Marii Adunări Naţionale!
În capitala Bishkek, atmosfera era calmă joi dimineaţă, opoziţia preluînd controlul sediului Guvernului, unde miercuri au avut loc conflicte violente. Potrivit ministrului de Externe, Parlamentul a fost dizolvat, iar guvernul interimar va rămîne la putere timp de şase luni şi va elabora o nouă Constituţie, informează AP.

Tulburarile politice majore au început în Kîrgîzstan luna trecută, forţele de opoziţie acuzînd Guvernul că cenzurează presa şi nu aduce stabilitate şi creştere economică în ţară.

Republica Kîrghîzstan este poziţionată în Asia Centrală. Are graniţe cu China, Kazahstan, Tadjikistan şi Uzbekistan. Kîrghîzstan a fost parte din Uniunea Sovietică pînă în 1991, cînd a devenit independentă. Ţara a rămas destul de stabilă în anii 1990, deşi a devenit din ce în ce mai autocratică şi autoritară în ultimii ani ai regiumului Askar Akayev. În 2005, situaţia politică a devenit instabilă şi ţara a trecut printr-o revoluţie rapidă care a dus la demiterea preşedintelui Akayev. Kîrghîzstan este, alături de Kazahstan, una dintre cele două ţări foste republici sovietice care au păstrat limba rusă ca limbă oficială. Cu toate acestea, au adăugat limba kîrghîză în lista de limbi oficiale în septembrie 1991.

Ar fi interesant de ştiut dacă militanţii urbani de stînga se perfecţionează la aceleaşi şcoli OTPOR, alături de militanţii portocalii, sau dacă rămîne valabilă tehnica potrivit căreia: ca să ştii să aperi un stat trebuie să ai cunoştinţe despre cum poate fi dată o lovitură de stat!

2 comentarii:

  1. "Iar telespectatorii din Chişinău au avut o senzaţie de déjà vu! Potrivit unor informatii, printre cei care asediaseră sediul legislativului se aflau şi provocatori, susţinători ai preşedintelui Kurmanbek Bakiev, care au venit în capitală din sudul ţării pentru a destabiliza situaţia. Şi-mi amintesc de declaraţia unui tînăr din Chişinău care a spus că ar fi fost un gest de laşitate ca el, locuitor al capitalei, să nu participle la revoltă şi să se uite doar cum tineri din Cahul, Bălţi sau alte localităţi se adunau în Piaţa Marii Adunări Naţionale!"

    Salut Mario! Nu prea am inteles. Consideri ca provocatorii violentelor din 7 aprilie 2009 au sosit la Chisinau din Cahul si Balti? Te rog sa fii mai explicit.

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut Dane! Consider doar că majoritatea provocatorilor din 7 aprilie nu erau localnici. De aici am făcut paralela între cele două imagini. Mulţumesc pentru întrebare. A fost extrem de utilă. Te mai aştept!

    RăspundețiȘtergere