NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

luni, 19 aprilie 2010

JURNAL DE CHIŞINĂU.ZIUA 78(104)



SEMNELE VREMURILOR


Am privit ieri, timp de 4 ore, spectacolul demnităţii poloneze şi m-am întristat şi înfuriat din nou gîndindu-mă la ţara mea! Despre toate acestea am ales să vă scriu vineri, 30 aprilie, cînd este o zi importantă, încărcată de simboluri, ori eu despre simboluri vreau să vă scriu!

Astăzi, am să scriu despre SECURITATE! Nu despre „Securitatea” lui Ceauşescu, pe care astăzi o comentează toţi neaveniţii. Ci despre securitatea individului ca element fundamental chiar în abordările juridice la nivel internaţional în acest secol, 21, deşi, personal, ştiţi deja foarte bine, nu sînt un fan al „justiţiei” care nu e doar oarbă din naştere, ba îi mai tremură şi mîna! Etimologia noţiunii îşi are rădăcinile în Imperiul Roman, în perioada domniei împăratului Hostilian - 250 d.Hr. Zeiţa care asigura protecţia şi bunăstarea imperiului se numea Securitas, înteleasă ca „libertate în faţa ameninţării".
Conceptul de securitate umană se referă la un proces complex de construire a unui climat de siguranţă şi stabilitate în cadrul unei comunităţi, iar statele AU RESPONSABILITATEA de a-şi proteja cetăţenii de catastrofe evitabile. Din acest punct de vedere, fostul premeir britanic, T.Blair (1999) spunea că „populaţia este obiectul principal al protecţiei internaţionale în faţa ameninţărilor de securitate, şi nu statele, acestea din urmă nefiind altceva decît instrumente, ca expresie a voinţei cetăţenilor lor. Iar atunci cînd statele NU VOR sau NU POT proteja cetăţenii, comunitatea internaţională are datoria de a interveni”! Sigur, această afirmaţie trădează un anumit tip de logică neo-conservatoare, intervenţionistă, despre care se poate vorbi la nesfîrşit, însă, din punct de vedere logic şi moral, enunţul este corect! Pornind de la această logică, statul are responsabilitatea de a: preveni, reacţiona şi reconstrui!

Pentru a putea preveni, trebuie să deţii informaţia. Ca să deţii informaţia ai nevoie de voinţă, inteligenţă şi resurse. Trebuie să ştii să citeşti semnele vremurilor. Nu ca Mudava, sau „adevărata fiică a memei Omida”, ci cu calm, cu specialişti, să analizezi factorii de risc şi să acţionezi în consecinţă pentru prevenirea efectelor acestora. Eventual!

În prezent, institutiile statului român, cu atribuţii în domeniul securităţii la nivel individual, societal şi statal, în colaborare cu mediul academic şi societatea civilă, numai pe pagina electronică a Asociaţiei Române a Specialiştilor în Securitate (ARSS) au apărut zeci de articole de specialitate în ultimele luni!, au identificat factorii de risc la adresa securităţii şi siguranţei naţionale. Cele mai importante probleme, ce vizează aspectele securităţii şi siguranţei naţionale, pe care societatea contemporană trebuie să le gestioneze sînt: înăsprirea climatului economic, tensionarea climatului politic,
probleme privind accesul la resurse şi pieţe de desfacere,
coruperea structurilor de stat, problematica conflictelor etnice şi religioase, separatismul, creşterea demografică şi sărăcia, terorismul şi crima organizată, degradarea ecologică. După cum vedeţi, paleta este largă, iar Guvernul Boc nu pare că înţelege pe ce lume trăieşte. Din acest motiv, el însuşi devine o ameninţare directă la adresa securităţii şi siguranţei naţionale, ce trebuie eliminată cu prioritate!

Criza financiară globală cu efecte din ce în ce mai perverse în Europa (dovedită încă o dată ca o structură anacronică!) dar şi la nivelul societăţii româneşti, dublată de o erupţie vulcanică ce a schimbat rapid echilibrul transporturilor (61.000 de curse aeriene au fost anulate!), dar cu implicaţii şi în apărarea aeriană, telecomunicaţii etc, un nou posibil război în Orientul Mijlociu, în care Iranul (ameninţarea de serviciu dar extrem de puternică!) ar putea fi atacată prin ricoşeu (Syria) şi nu în ultimul rînd un 2012 mai real decît îşi imaginează mulţi, pot fi tot atîtea teme de dezbateri la nivel politic, academic sau al societăţii civile!

Imaginile româneşti ale crizei de azi, se suprapun aproape fidel cu cele din perioada „marii depresiuni”. Criza financiară din perioada 1929-1933 a umplut ziarele de ştiri despre sinucideri pe motiv de „jenă financiară” şi de „jafuri îndrăzneţe”. Unele editoriale spuneau pe şleau: „Lipsa de lucru şi greutăţile economice imprimă un impuls nenorocit celor lipsiţi de resorturile morale necesare spre a ţine piept încercărilor soartei. Fluxul cerşetoriei şi hoţiei este natural pe vremuri ca acestea şi de aceea nu trebuie lăsat în voia lui”. Într-o analiză din ianuarie 1930 se conturează contextul în care jafurile armate, spargerile şi tîlhăriile începeau să înflorească în România din timpul „Marii Depresiuni”. Autorul vorbeşte despre criză, cu tot cortegiul ei de nenorociri. „Industrii şi case comerciale cu vad vechi îşi trag obloanele sau, în cazul cel mai bun, îşi restrîng reţeaua afacerilor, ceea ce aduce după sine o îngroşare a celor fără de lucru”, scrie redactorul, preluat de ziarul „Evenimentul zilei”, de azi!
Emil Boc ar trebui să mai citească!

Tonele de cenuşă „scuipate” de Eyjafjallajokull ar putea fi dublate de erupţia aşteptată a altui vulcan islandez, Katla, ceea ce ar putea obtura lumina sloară, răci atmosfera şi aduce un nou „an fără vară” precum 1816, scrie cotidianul Gândul! Atunci, îngheţul a distrus culturile agricole în mai, a nins în august, ceaţă a fost mai pot timpul, inundaţii, aproximativ 200.000 europeni au fost ucişi de frig, de foame sau în urma răzmeriţelor iscate de atacarea hambarelor cu cereale. În Irlanda, foametea din cauza frigului a fost o precursoare a celei din anii 1840, cînd avea să înceapă emigraţia masivă către Lumea Nouă. În SUA, frigul din nordul Coastei de Est a determinat începerea expansiunii spre Vest. În Germania, compromiterea recoltelor de ovăz şi moartea mai multor cai a stimulat extinderea căilor ferate şi a unor noi mijloace de transport precum velocipedul (precursorul bicicletei de azi) şi drezina. Tot cu o astfel de răcire globală s-ar putea confrunta omenirea în „cel mai rău scenariu” legat de erupţia vulcanului islandez Eyjafjallajokull.

Nu ar fi rău ca Boc să citească şi presa internaţională!
Pentru că (de cînd aştept să folosesc informaţia asta!), la începutul acestei luni, autorităţile de la Tel Aviv au comunicat preşedintelui syrian Bashar al-Assad că Hezbollah ar putea lansa un atac asupra teritoriilor israeliene cu rachete, care ar proveni din Syria. Astfel, statul arab ar fi angajat într-un nou conflict militar cu Israelul, ceea ce va atrage, prin ricoşeu, intervenţia Iranului nuclear şi va activa celulele din Liban, iar spirala va începe să se rotească! „Vom întoarce Syria în Epoca de Piatră, îi vom distruge staţiile de transformatoare, porturile, depozitele de combustibil şi fiecare punct strategic, dacă Hezbollah îndrăzneşte să lanseze rachete balistice împotriva noastră”, a declarat un înalt oficial israelian, citat de Sunday Times. Sînt convins! Iar Syria, o ţară absolut senzaţională!, nu va avea capacitatea de a răspunde la această provocare. Teoria pe care am expus-o în „TARGET” pare, din nou, cea mai „umană”: utilizarea unor formaţiuni militare din PMC, ca o formaţiune juridic non-statală, pentru a lupta cu o formaţiune juridic non-statală, Hezbollah, fără să fie implicate, juridic, statele! Dar, asta e o altă discuţie!

Pe final, mai cred că Boc ar trebui să plece urechea şi la ce spune Gen. Dumitru Dorin Prunariu (chiar dacă lui nu-i plac generalii!) un svanat român remarcabil şi fost ambasador la Moscova! Dumitru Prunariu, primul român care a zburat în spaţiul cosmic, a remarcat o coincidenţă periculoasă legată de celebra profeţie 2012: se vor petrece fenomene solare ce fac posibilă o catastrofă tehnologică fără precedent. Prunariu ce va fi, începând din luna iunie a acestui an, preşedintele Comitetului ONU pentru Explorarea Paşnică a Spaţiului Extraatmosferic (COPUOS), nu poate fi bănuit de empirism! Nici de vrăjitorie sau apartenenţa la vreo sectă religioasă apocaliptică. Enunţurile sale, extrem de precise, sînt bazate mereu pe cercetări bine documentate! Cel pe care Dumnezeu a vrut să-mi fie o bună cunoştinţă, spune că o activitate solară extrem de intensă, din octombrie-decembrie 2012, ar putea declanşa un uriaş şoc electric (s-a mai întîmplat, la nivel mai redus!) ce ar putea deconecta reţele întregi de electricitate, aparatură, comunicaţii, sateliţi, telefonie, televiziune etc! Gîndiţi-vă ce ar însemna ca milioane de oameni să rămînă, în decembrie, în Europa sau America de Nord, sau Rusia, fără curent electric, căldură, apă, transport, informaţii, comunicaţii! Vă las pe fiecare să realizaţi propriul scenariu! Util dacă se va întîmpla şocul cu pricina! Boc să facă la fel! Apoi să plece!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu