NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

vineri, 11 iunie 2010

JURNAL DE CHIŞINĂU. ZIUA 131(51)



COSMOS ŞI REFORMĂ

Extrem de ocupaţi, în ultimul timp! Ocupaţi şi pre-ocupaţi să ne facem rău unii altora! Cît mai mult rău. Răul suprem, uitînd, sau necunoscînd şi negîndindu-ne, poate, niciodată că existenţa noastră, la scara Universului este mai neînsemnată decît un boc în calea...
Am să iau o pauză şi am să scriu despre un subiect despre care nu am mai scris din 1990, cînd eram extrem de pasionat şi credeam că o serie nouă a ZIARULUI ŞTIINŢELOR ŞI CĂLĂTORIILOR ar avea o şansă să supravieţuiască în lumea tot mai ostilă din România! Apoi, mi-am dat seama - ca în parabola extraordinară a unui francez celebru, în care două planete se întîlnesc pe boltă şi una, obosită şi răpciugoasă, îi mărturiseşte celeilalte că este "bolnavă de umanitate" şi trebuie să se vindece urgent! - că România este bolnavă de democraţie şi nu voia avea nici o şansă să trăiesc, într-un mediu total ostil unui astfel de jurnalism, cu astfel de subiecte... cosmice!

Ocupat cu pacienţii Boc şi Băsescu am trecut, inadmisibil de uşor, peste ştirea care este, poate, cea mai importantă din ultima lună! O ştire ISTORICĂ: Savanţii din SUA au anunţat că datele culese de o sondă NASA ar putea sugera existenţa vieţii pe unul din sateliţii lui Saturn, Titan. Teoria se concentrează asupra dispariţiei inexplicabile a hidrogenului de pe suprafaţa satelitului. Două studii ştiinţifice separate au analizat informaţiile culeste de sonda Cassini şi au ajuns la concluzia că prezenţa formelor de viaţă pe bază de metan ar putea explica fenomenul. S-ar putea ca hidrogenul care a dispărut să fi fost consumat de forme de viaţă, aşa cum oxigenul este folosit pe Pămînt. Dacă acest lucru este adevărat, el sugerează existenţa vieţii pe bază de metan, care pînă în prezent a rămas numai o teorie ştiinţifică. Deoarece satelitul Titan este atît de rece, metanul este lichid şi a format lacuri, acesta fiind argumentul că metanul lichid poate înlocui apa pentru susţinerea vieţii. Savanţii afirmă, totuşi, că descoperirile lor sunt mai degrabă indicii decît dovezi privind existenţa unor organisme extraterestre! Pe de altă parte, o sondă spaţială indiană, care se află pe orbita Lunii, a descoperit noi dovezi potrivit cărora există apă pe satelitul Pămîntului! Echipamentul american de la bordul sondei a detectat componentele chimice ale apei prezente pe toată suprafaţa Lunii. Deşi mica planetă este mai aridă decât orice deşert de pe Pămînt, oamenii de ştiinţă afirmă că reminscenţele de apă de pe Lună ar putea fi într-o zi o sursă de viaţă pentru o colonie selenară. Se presupune că umiditatea este creată de atomii de hidrogen din vînturile solare combinaţi cu oxigenul din solul Lunii. Oamenii de ştiinţă au folosit datele furnizate de un instrument NASA botezat "Moon Mineralogy Mapper" sau M3. M3  a fost transportat la bordul primului satelit indian, Chandrayaan-1, plasat pe orbită anul trecut. M3 a detectat o lungime de undă luminoasă care indică prezenţa unui element chimic care leagă hidrogenul şi oxigenul, explică autorii studiului în revista americană Science. Dacă facem legătura şi cu informaţia potrivit căreia apă există cu certitudine şi pe Marte - unde oamenii de ştiinţă stau în dilemă dacă să ne anunţe cu "certitudine certă", sau cu "jumătate de certitudine" că există viaţă! - ajungem la concluzia că formula chimică H2O este mult mai răspîndită în Univers decît s-a crezut pînă acum, noi nu sîntem unici şi nu este departe momentul cînd vom avea OFICIAL prima strîngere de mînă cu ET! Regîndirea vieţii noastre, prin prisma Cosmosului, ne poate salva viaţa pe Pămînt.

Dar, Cosmosul ne poate pune şi în dificultate. Soarele devine din ce in ce mai activ, iar efectele furtunilor previzionate ar putea avea efecte “bolnave” pentru Pămînt, scrie yahoo.com. Cei mai titraţi oameni de ştiinţă, care au în studiu astrul zilei, s-au întîlnit joi pentru a hotărî care sînt măsurile care trebuiesc luate pentru protejarea Pămîntului!  Este vorba, în principal, de sateliţii aflaţi pe orbita terestră, dar şi celelalte sisteme, în special de comunicaţii – GPS, de navigaţie aeriană şi maritimă, dar şi financiare – dar şi liniile electrice de înaltă tensiune, care sînt sensibile la radiaţiile emise de furtuna solară. "Soarele se trezeşte dintr-un somn adînc, şi în următorii cîţiva ani ne aşteptăm să vedem  niveluri mult mai mari de activitatea solară", a declarat Richard Fisher, şeful NASA Heliophysics Division. "Societatea noastră, tehnologizată, a dezvoltat o sensibilitate fără precedent la furtunile solare. Cred că sîntem în pragul unei noi ere în care “vremea” din spaţiu poate fi la fel de influentă în viaţa noastră de zi cu zi ca şi vremea terestră", a adaugat Fisher.

Imaginaţivă cît de puternici sîntem, cu milioanele noastre de euro în conturi, cu Maseratti în parcare, cu vile, cu fetiţe de fiţe, cu muşchiuleţi în partid, cu telefonul direct cu Boc şi cu Băse, iar un nenorocit de vînt solar ne trimite direct în EPOCA DE PIATRĂ! Fără curent electric, fără telefoane, fără comunicaţii, fără transport, fără conturi în bancă. ABIA ATUNCI VINE ADEVĂRATA REFORMĂ! Una cosmică, poate Divină, dar extrem de necesară şi aşteptată!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu