NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

duminică, 14 februarie 2010

JURNAL DE CHIŞINĂU. ZIUA 14(168)



Cică e ziua îndrăgostiţilor! O fi! Puiu meu e la Reşiţa, eu aici... Încerc să-mi fac de lucru. Şi am, Har Domnului!, sau Hallal! Ziua îndrăgostiţilor de Afganistan!Se pune?
Astăzi, la Chişinău, la Memorialul Feciorilor Patriei din Sectorul Rîşcani, are loc o ceremonie de depunere a florilor pentru a marca aniversarea a 21 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afghanistan. La eveniment participă preşedintele interimar Mihai Ghimpu şi primarul capitalei Dorin Chirtoacă. În războiul din Afganistan, în perioada 1979-1989, au fost ucişi aproximativ 14 mii de soldaţi sovietici, dintre care 301 - din Moldova. Pînă în prezent se consideră dispăruţi fără urmă 4 soldaţi moldoveni, care au participat la luptele din Afganistan.
Prezenţa militarilor moldoveni în Afganistan, scutul anti-rachetă, noul concept de securitate al Republicii Moldova, diplomaţia militară, neutralitatea ţării, colaborarea cu NATO şi România sînt temele pe care le-am discutat cu ministrul moldovean al apărării, Vitalie Marinuţă, în cadrul unui interviu ce va fi difuzat de Radio România Actualităţi şi preluat de siteul www.romania-actualitati.ro .
Pentru cei curioşi, iată portretul succint al ministrului:
Vitalie Marinuţă s-a născut pe 16 iunie 1970 în satul Holercani din raionul Dubăsari. A absolvit şcoala militară a trupelor aeropurtate din oraşul Riazani, Federaţia Rusă în 1992. În perioada iulie 1992 - ianuarie 1999, a fost ofiţer al Batalionului cu Destinaţie Specială a Ministerului Apărării din Republica Moldova (comandant de pluton, comandant de companie, şef stat major, locţiitor comandant batalion).Din octombrie 2000 şi pînă în decembrie 2002, a fost comandantul Batalionului 22 de menţinere a păcii din cadrul Ministerului Apărarii. Vitalie Marinuţă a efectuat managementul tuturor aspectelor de activitate a unei organizaţii militare cu un personal de 450 persoane. Pregătirea militarilor pentru participare în operatiuni de menţinere a păcii în zona de securiate, cît şi în misiuni internaţionale, exerciţii multinaţionale internaţionale şi regionale. În 2004 obţine masteratul în domeniul securităţii (relaţiile civil-militare) la Şcoala Navală de Studii postuniversitate din Monterei, California, SUA. În perioada iulie 2004 - iulie 2005, activează ca specialist Principal în Secţia Planificare şi Programe, Direcţia Operaţii, Marele Stat Major al Armatei Naţionale a Republicii Moldova. În această funcţie, Vitalie Marinuţa este responsabil de monitorizarea şi evaluarea activităţilor şi evenimentelor cu caracter politico-militar din Republica Moldova şi ţările vecine ce ar putea afecta securitatea ţării. Participă la elaborarea şi implementarea diverselor strategii şi programe de dezvoltare ale sistemului Naţional de Apărare. Realizează managementul cooperării Ministerului Apărării cu Centrul pentru Relaţiile Civil Militare a Statelor Unite în domeniul reformei militare.
În perioada iulie 2005 - iulie 2006, este ofiţer pentru planificare politico-militară strategică la Comandamentul Central al Statelor Unite, Tampa, Florida. Vitalie Marinuţă este responsabil de monitorizarea şi evaluarea activităţilor şi evenimentelor cu caracter politico-economico militar din aria de responsabilitate a comandamentului general, cu analiza impactului evenimentelor în cauză asupra Peninsulei Arabe. În exercitarea funcţiei, Vitalie Marinuţa elaborează prognoaze strategice de lungă durată, note informative, evaluează tendinţele dezvoltării terorismului sinucigaş şi participă la elaborarea posibilelor metode de contracarare a acestui fenomen.
Din august 2006 şi pînă în iulie 2007, Vitalie Marinuţă este şef secţie cooperare internatională şi integrare euro-atlantică în Direcţia politică militară şi relaţii externe din cadrul Ministerului Apărării al Republicii Moldova. Se ocupă de planificarea, organizarea şi desfăşurarea activităţilor de cooperare a Ministerului Apărării cu diferite organizaţii internaţionale, regionale (UN, NATO, OSCE, ODED-GUAM, CIS, RACVIAC, NAMSA).
În 2007, fondează SRL “MARI GRUP” din satul Holercani, raionul Dubăsari. Afacerea este de familie (10 angajaţi), în domeniul vînzărilor articolelor de uz casnic şi produselor alimentare.“

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu