NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

duminică, 7 februarie 2010

UKRAINA VOTEAZĂ. MOLDOVA IA NOTIŢE!


Astazi, în Ukraina, are loc turul doi al alegerilor prezidenţiale. În urma primului scrutin de alegeri, din 17 ianuarie, în al doilea tur au trecut doi candidaţi: liderul Partidului Regiunilor, Viktor Ianukovici, şi premierul ukrainean, Iulia Timoşenko. Ianukovici, recunoscut ca „omul Moscovei” a fost etichetat, în ultimul timp, ca „omul lui Medvedev”, în timp ce actualul premier, Timoşenko, se presupune că ar avea sprijinul direct al lui Vladimir Putin. Ambii candidaţi au o retorică anti NATO şi cu mari rezerve faţă de Uniunea Europeană.

În primul tur al alegerilor din Ucraina, în cursă au fost înscrişi 18 candidaţi, printre care şi preşedintele în exerciţiu, Viktor Iuşcenko, preşedintele Parlamentului, Vladimir Litvin, bancherul Serghei Tighipko şi fostul preşedinte al Radei, Arseni Iatseniuk.

Potrivit unui sondaj al Institutului Gorsenin, de la Kiev, peste 90% dintre ukraineni vor merge astăzi la vot. În primul tur, nivelul de participare a fost de circa 67%.

Observatorii politici din Ucraina se aşteaptă la proteste în masă după alegerile de astăzi. Potrivit acestora, niciunul dintre cei doi candidaţi nu-şi va accepta înfrîngerea. Şeful misiunii de observatori ai OSCE, Joao Soares, a menţionat, în repetate rînduri, că niciunul dintre cei doi candidaţi nu va accepta înfrîngerea.

Zeci de corturi au fost deja instalate în faţa clădirii Comisiei Electorale Centrale de la Kiev. În total, scrutinul va fi supravegheat de aproape patru mii de observatori internaţionali. Astăzi, la urnele de vot din Ucraina sunt aşteptaţi 37 de milioane de alegători. Şi ukrainienii din Moldova sînt aşteptaţi la urne la ambasada de la Chişinău şi consulatul de la Bălţi. Recent, premierul moldovean Vlad Filat a întreprins o vizită la Kiev unde s-a întîlnit cu omologul său Iulia Timoşenko, cu care a semnat mai multe documente bilaterale. Întîlnirea a amplificat speculaţiile referitoare la susţinerea actualului premier de către Republica Moldova! Rezultatul alegerilor de astăzi din Ukraina sînt foarte importante pentru Republica Moldova în evoluţia sa viitoare pe scena internaţională şi în contextul rezolvării diferendului transnistrean şi al reluării negocierilor în formatul 5 plus 2!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu