NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

marți, 2 februarie 2010

RALIUL DE IARNĂ FMI AL PILOTULUI-PREMIER VLAD FILAT


Cursa în care s-a lansat Guvernul Republicii Moldova poate fi asemuită cu un raliu. DE iarnă, pentru că e zăpadă şi frig afară, şi costurile vieţii de zi cu zi sînt mult mai ridicate. Cu toate acestea, imitînd piloţii ruşi de raliu, premierul-pilot Vlad Filat s-a aruncat într-o cursă curajoasă şi riscantă pentru recuperarea locului în... Europa. Într-un timp record, a transformat vechiul Moskvich, scurt dar greoi, cu un important transfer de mase pe viraje – şi probleme economice şi sociale – într-un micuţ şi suplu Renault Clio cu care a început goana pentru recuperarea handicapului. Şi handicapuri, sînt destule! Numai în relaţia cu principalul „sponsor”, Fondul Monetar Internaţional, incertitudinile politice au amînat acordarea banilor. DE astăzi, însă, Filat pare că a intrat sub o stea norocoasă!
Deşi, potrivit experţilor FMI, economia Republicii Moldova s-a contractat anul trecut cu 9 procente, reducerea cheltuielilor bugetare, creşterea investiţiilor şi o inflaţie cu o singură cifră, rămîn cele 3 cerinţe standard pentru creditul oferit. Fondul Monetar Internaţional a aprobat un împrumut de 574 de mil.dolari pentru Republica Moldova, pentru a ajuta această ţară, una dintre cele mai sărace din Europa, să depăşească grava criză economică în care se află.
Împrumutul este structurat în două părţi, una deblocată în cadrul unei proceduri rezervate statelor membre cele mai sărace, fără dobîndă pînă la sfîrşitul lui 2011, şi cealaltă cu o dobîndă mică, dar care prevede o perioadă de patru ani şi jumătate fără rambursare. Această injecţie durerosă era necesară, este de părere Guvernatorul BNM, Dorin Drăguţan, pentru că acum există o cale sigură de urmat! Cu toate aceste eforturi, Republica Moldova ar putea fi lovită de o severă criză financiară, dacă nu reuşeşte să acopere deficitul de 1 miliard de dolari din bugetul de stat, fapt ce ar putea duce la neplata salariilor şi tensiuni politico-sociale şi mai intense. Premierul Vlad Filat mizează, însă, pe înţelegerea cetăţenilor. Adversarii politici pîndesc la cotitură!
Fiind deja cea mai saracă ţară din Europa, cu un venit pe cap de locuitor de doar 1.800 de dolari, Republica Moldova este dependentă de cele două miliarde de dolari provenite de la cetăţenii plecaţi în străinătate, reprezentînd o treime din PIB.Cele aproape 600 de milioane de dolari oferiţi de FMI reprezintă jumătate din bugetul pe 2010 al Republicii Moldova


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu