NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

luni, 1 februarie 2010

NU AVEM FAŢĂ DE BRIGADĂ?


Autorităţile afgane vor prelua, începînd de la sfîrşitul acestui an, controlul asupra securităţii unor regiuni din Afganistan, provincie cu provincie, după modelul Iraqului, a anunţat la Londra ministrul de externe britanic David Miliband, la încheierea conferinţei dedicate Afganistanului. Procesul va dura cinci ani! Cinci ani în care forţele NATO dislocate în ţară vor trebui să asigure stabilitatea. România a suplimentat numărul militarilor dislocaţi în teatrul de operaţii cu încă 600, deci, 1800 de militari români vor acţiona în Afganistan. Din păcate, această forţă considerabilă se află fărîmiţată în întreg teatrul, sub diverse structuri de comandă, lăudată mereu ca bun executant! Dacă cei 1800 de militari români ar face parte dintr-o brigadă românească? Brigadă care ar avea posibilitatea să menţină doi generali în Afganistan? Ar sta la masă? Ar putea susţine un PRT românesc? Sînt cîteva întrebări normale adresate decidentului politic faţă de modul de a acţiona al unei armate!

O sută patruzeci de milioane dolari au fost promişi pentru un fond de reintegrare a luptătorilor talibani, într-un fond ce rămîne deschis pînă la 500 de milioane pentru reintegrarea talibanilor moderaţi. Suplimentarea forţelor afgane pînă la un total de 300.000, pe lîngă deja anunţatele creşteri de efective ale trupelor aliate, a făcut ca în comunicatul publicat la finalul conferinţei să apară insistent cuvîntul tranziţie sau, altfel spus, transferul de responsabilitate asupra securităţii şi dezvoltării de la trupele aliate către autorităţile afgane. „Intenţia noastră este ca securitatea unor provincii să fie transferată către forţele afgane pînă la finalul lui 2010, începutul lui 2011. Astfel, vom putea merge pe drumul angajamentului făcut de preşedintele Karzai şi anume că în trei ani jumătate din provinciile afgane să fie controlate de forţele de securitate afgane, iar în cinci ani acestea să fie responsabile pentru securitatea întregii ţări", a declarat ministrul de externe britanic David Miliband.
Preşedintele afgan Hamid Karzai afirmă că ţara sa ar putea deveni una dintre cele mai bogate din lume dacă ar fi ajutată să exploateze imensele resurse naturale pe care le deţine. Potrivit unui studiu realizat de Institutul american de geofizică, Afganistanul are în subsol zăcăminte în valoare de o mie de miliarde de dolari, adică de cinci ori mai mult decît Produsul intern Brut al României! Afganistanul dispune de zăcăminte de cupru, fier, aur, minereu de fier, precum şi de gaze naturale, petrol şi pietre preţioase şi semipreţioase, precizează France Presse. Aceste resurse au fost însă puţin exploatate, din cauza conflictelor care s-au succedat în ultimii 30 de ani şi, evident, specialiştii civili români, sprijiniţi de o armată motivată şi cu propria comandă şi interese le vor putea valorifica! E doar politică în interesul naţional!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu