NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

joi, 18 februarie 2010

JURNAL DE CHIŞINĂU. ZIUA 18(164)

CU SCUTUL LA CHIŞINĂU

La Chişinău vor avea loc astăzi consultări bilaterale detaliate la nivel de şefi de departamente din ministerele de externe ale României şi Republicii Moldova, în cadrul cărora vor fi examinate toate aspectele legate de decizia României de amplasare a elementelor scutului american antirachetă pe teritoriul său, a anunţat ieri, într-un briefing purtătorul de cuvînt al Ministerului moldovean de Externe, Valeriu Turea.
Această decizie a fost adoptată ca urmare a discuţiilor dintre ministrul român de externe Teodor Baconschi şi omologul său de la Chişinău Iurie Leancă, care au avut deja un schimb de opinii cu privire la acest subiect.

După anunţul României privind acceptarea amplasării pe teritoriul său a elementelor scutului antirachetă, opoziţia comunistă de la Chişinău a cerut guvernării să adopte o declaraţie de protest, cerere care a fost respinsă de autorităţile Republicii Moldova.

Ambasadorul SUA în Republica Moldova Asif Chaudhry i-a explicat liderului opoziţiei de la Chişinău, Vladimir Voronin, care critică dur decizia României, că aceasta va avea drept efect consolidarea securităţii în regiune. Recent, Voronin a comparat decizia României de a găzdui elemente ale scutului antirachetă american cu alianţa dintre mareşalul Antonescu şi Hitler împotriva Uniunii Sovietice în timpul celui de-al doilea război mondial. Liderul organizaţiei rusofone „Ravnopravie”, Valerii Klimenko a cerut preşedintelui interimar al Republicii Moldova şi premierului Vlad Filat să ceară României să renunţe la acest proiect. În urmă cu cîteva zile, organizaţia a cerut Rusiei să amplaseze rachete Iskander în Transnistria, solicitare reluată de liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, în cadrul vizitei sale la Moscova.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu