NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

miercuri, 3 februarie 2010

Oau! DE rîsul afganilor: VORONIN ŞANTAJAT DE BUSH?


Fostul preşedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, şi-a mai găsit o temă de discuţie. Sensibilă, ce-i drept! El acuză SUA că şantajează guvernul de la Chişinău ca să trimită militari în Afganistan. Mai mult, Voronin susţine că Statele Unite l-au şantajat şi pentru geniştii moldoveni trimişi Iraq.
Fostul preşedinte, aflat acum în opoziţie, a acuzat actuala putere de la Chişinău, la un post de televiziune apropiat comuniştilor, că a primit recent cele 262 de milioane de dolari asistenţă financiară americană, în schimbul acceptului de a trimite militari moldoveni în Afganistan. „Nu piere lumea fără credite. Viaţa unui om e mai preţioasă decît nişte milioane de dolari', a spus Voronin, citat de Jurnal.md. El mai susţine că oficialii americani l-au şantajat în mandatul său de preşedinte să trimită militari în Iraq, în schimbul ajutoarelor venite prin intermediul programelor americane destinate ţărilor sărace.
Washingtonul nu a reacţionat, deocamdată, şi puţin probabil să reacţioneze!, la acuzaţiile de şantaj ale fostului lider de la Chişinău. Declaraţiile lui Voronin sînt însă infirmate de autorităţile moldovene.
Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a declarat: „sînt nişte invenţii ale lui. Nu am luat şi nu vom lua o decizie să trimitem ostaşii noştri la luptă în Afganistan sau în Iraq. Am putea decide să trimitem doar forţe pacificatoare, aşa cum s-a practicat pînă acum”!
La rîndul său, primul ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, a spus „Republica Moldova trebuie să fie parte integrantă a sistemului politic mondial şi în acest sens trebuie să co-participe inclusiv în misiuni de asigurare a securităţii. Nimeni, niciodată, nu poate condiţiona o ţară suverană în a face sau a nu face ceva”. Republica Moldova a participat din vara anului 2003 la operaţiunile post-conflict din Iraq, unde a trimis în 6 contingente peste 100 de genişti, aproape toţi instruiţi în Statele Unite ale Americii. Trupele de genişti au neutralizat mii de dispozitive explozive. Nici un militar moldovean nu a murit în cadrul acestor operaţiuni, unul a fost însă rănit. La sfîrşitul anului 2008, Chişinăul a retras contigentul militar din Iraq la solicitarea autorităţilor iraqiene, şi din cauza neclarităţilor legislative şi întîrzierilor din Parlament.
Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţă, a declarat după o vizită recentă în Statele Unite că Moldova ar putea trimite militari angajaţi cu contract şi în Afganistan, dar numai după o aprobare a parlamentului, singurul în măsură să ia o asemenea decizie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu