NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

luni, 5 iulie 2010

JURNAL DE CHIŞINĂU. ZIUA 155(27)

MARELE AYATOLLAH SAYYED MOHAMMED HUSSEIN FADL-ALLAH A PLECAT LA ALLAH



O parte a Americii a primit ieri, cel mai important cadou de ziua ei: Partidul lui Dumnezeu a pierdut "al-manar",farul său spiritual. Marele Ayatollah Sayyed Mohammed Hussein Fadlallah, cel mai important lider religios şiit din Liban, s-a stins din viaţă, duminică, la vîrsta de 75 de ani.

Fadlallah se afla internat într-un spital din Beirut de circa două săptămîni, din cauza unei afecţiuni a ficatului, însă starea sa a început să se înrăutăţească de vineri, din cauza unei hemoragii interne, informeaza AP. Liderul religios, era cunoscut pentru poziţia sa antiamericană şi se bucura de o foarte largă apreciere în rîndul populaţiei şiite din Liban şi Iraq. Mohammed Hussein Fadlallah s-a născut în16 noiembrie 1935, în oraşul sfînt al şiiţilor Najaf, din Iraq, unde şi-a desăvîrşit studiile religioase. Fadlallah a trăit în Liban din anii ’60, unde a devenit lider spiritual al Hezbollah, după ce gruparea a luat fiinţă în 1982, ca răspuns la invazia israelină, la iniţiativa unchiului actualului lider radical şiit iraqian Muqtada Al-Sadr. El a atins statutul de marja, sau "sursă de emulaţie ", cel mai înalt nivel de autoritate printre clericii şiiţi. Fadlallah a avut o audienta largă , nu doar în Liban , dar si în rîndul comunităţilor şiite din Golf şi Asia Centrală . Multe din predicile sale, larg distribuite pe casete audio în Liban, în anii ‘80 , au ajutat la creşterea gradului de conştientizare a ideilor politice în rîndul populaţiei şiite.


Critic fervent al SUA, liderul spiritual al şiiţilor (niciodată nu a deţinut un rol în cadrul organizaţiei), s-a folosit de multe ori de slujbele religioase oficiate vinerea pentru a denunţa politicile Casei Albe în Orientul Mijlociu, mai ales alianţa cu Israelul. Era cunoscut pentru viziunile sale moderate, mai ales cu privire la femei. În ultimii ani, Mohammed Hussein Fadlallah s-a distanţat de conducerea Hezbollah, după ce aceasta a intrat tot mai mult sub influenţa liderului iranian Mahmoud Ahmadinejad. Cu toate acestea, el a sprijinit unele dintre acţiunile Hezbollah , susţinînd atacuri sinucigaşe împotriva Israelului , precum şi prin emiterea unei fatwa, în 2009, care interzicea normalizarea relaţiilor cu statul evreu .Vederile sale politice sincere, făcut din el o ţintă. O bombă de 200 kg a explodat în apropierea casei lui din Beirut în 1985. El a scapat nevătămat , dar zeci de persoane au fost ucise într-un bloc de locuinţe din apropiere, care a fost demolat de explozie.

Operele sale de vaste caritate au amplificat popularitatea sa. Fadlallah a înfiinţat o reţea de şcoli şi orfelinate în suburbiile şiite din Beirut şi în sudul Libanului .

Marele Ayatollah Sayyed Mohammed Hussein Fadlallah nu a făcut niciodată diferenţa între Dar al-Islam şi Dar al-Kufr şi a condamnat întotdeauna transformarea Orientului Mijlociu în "pămînt al războiului" (Dar al-Harb). El a cerut, pînă în ultima clipă a vieţii sale, fiecărui credincios, să menţină sfinţenia celor cinci drepturi garantate fiecărui om, în Islam : viaţa, buna stare, pămînt, minte şi credinţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu