NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

luni, 12 iulie 2010

JURNAL DE CHIŞINĂU. ZIUA 162(20)

VECINUL OBRAZNIC


PUŞCAŞI MARINI UKRAINIENI LA GURILE DUNĂRII!


Vecinul obraznic este "o prezenţă omniprezentă"!, ca să parafrazez o "moderatoare franţuzită" de la un post de ştiri. Este vecinul de la 4 care te inundă! Sau cel care îşi pune gresie şi faianţă cînd tu vrei să dormi după-amiază. Sau e vecinul de la Cotroceni care te învîrte cum vrea el ca un administrator de bloc cu fondul de rulment! Nu-l iubesc eu foarte tare pe Emil Boc (asta ştiţi deja!), dar ce face preşedintele jucător în aceste zile e mai mult decît obrăznicie, e curată nesimţire! Super Băse a sărit calul rău de tot şi cu vizitele la inundaţii şi cu declaraţiile sale referitoare la partea economică şi socială a vieţii noastre de kkt, de zi cu zi! De care se face vinovat în proporţie de 60%! Băsescu a făcut dovada că dacă a hăhăit bine a umflat mii de voturi în plus, tocmai din Republica Moldova, faţă de care astăzi nu are nici o politică solidă, coerentă, deşi, calitatea de şef al statului ar trebui să-i impună o aplecare mai evidentă asupra politicii externe româneşti. Dar, să nu mă grăbesc!

Nu sînt caracatiţa Paul, dar am scris pe acest blog încă din 7 iulie despre prăpădul pe care apele Dunării îl va face în comunele tulcene, la Ceatalchioi şi TUdor Vladimirescu, "vecine" şi ele cu Galaţiul! Dar, pentru că Galaţiul era mai vizibil, iar impactul mediatic la pulime, considerabil, dregătorii de la Bucureşti au considerat de cuviinţă să se "masturbeze" individual şi în grup pe faleza gălăţeană, fără să deschidă guriţa despre cele peste 30.000 de animale de la Ceatalchioi, de exemplu, vecini de rangul doi sau chiar trei în comparaţie cu Galaţiul şi fără rating televizat! Abia cînd apa a ajuns la acoperişurile din trestie şi stuf, premierul, lăsat singur acum în faţa viiturii, a debarcat la Ceatalchioi!

"Vecinul de lîngă casă niciodată nu te lasă", spune un proverb românesc. De asta sînt sigur, pentru că am văzut la treabă detaşamentul românesc al IGSU care acţionează la inundaţiile din Raionul Hînceşti, Reapublica Moldova, unde alături de militarii Armatei Naţionale, conduse acum excelent de ministrul apărării VItalie Marinuţă (şcoala CIMIC a USArmy se cunoaşte de la distanţă!) dau coerenţă intervenţiilor la calamităţile din cele patru sate afectate grav de apele Prutului!

Există, însă, vecini la fel de obraznici precum Băsescu! Pe 30 iunie, ministrul ukrainean pentru Resurse Naturale, Viktor Boiko, afirma că Ukraina pierde teritoriu în favoarea României din cauza inundaţiilor! Ministrul ukrainean a adăugat că, în timpul inundaţiilor, cursul Dunării se modifică şi, ţinînd cont de faptul că frontiera este stabilită de-a lungul cursului apei, România cîştiga teritoriu. "În prezent, digul românesc este la 300-400 de metri distanţă de malul românesc al Dunării", a precizat acesta. Ca să vezi, şi asta fără Aurescu la Haga! Ukrainienii, despre care am mai scris pe această pagină, au o obsesie teritorială cruntă referitoare la România, iar obrăznicia lor nu cunoaşte limite! O altă alegaţie senzaţională (identică cu cele debitate de BĂsescu la inundaţii!) este cea referitoare la inundarea Ukrainei de către România! Pericolul inundării unei părţi a Ukrainei în Delta Dunării ar avea drept cauză lucrările hidrotehnice derulate de România pentru adîncirea şi extinderea cursului fluviului în scopul dezvoltării traficului naval, a insinuat preşedinta Ligii pentru mediu din Ukraina, Tatiana Timociko, citată de Interfax-Ukraina. Potrivit Agerpres, ea pretinde că "modificările cele mai semnificative ale regimului hidrologic din Delta Dunării se datorează unor lucrări hidrotehnice la scară largă, care se desfăşoară deja de 50 de ani pe teritoriul României". La rîndul său, Dmitri Savciuk, şeful laboratorului de inginerie hidraulică şi regenerare din Kiev, pretinde că instalaţiile ridicate de România în scopul prevenirii inundaţiilor pe teritoriul său pun în pericol localităţile ukrainene, reţeaua de transporturi şi obiectivele industriale de partea ukraineană din regiune. Politica externă românească nu a reacţionat nici oficial nici ne-oficial (prin intermediul unor ONG-uri care ar trebui să funcţioneze...) la aceste provocări venite din partea unui vecin deloc prietenos, obraznic şi supărat de pierderea uinei părţi a platoului continental a Mării Negre, în direcţia căruia, însă, desfăşoară exerciţii militare ce pot fi uşor interpretate ca "provocări", dacă România ar fi Coreea de Sud, de exemplu!

Ministerul ukrainean al Apărării a anunţat că Ucraina şi NATO vor efectua un exerciţiul militar naval “Sea Breeze” în regiunea ukraineană a Mării Negre, în perioada 12-23 iulie. Exerciţiul va reprezenta un antrenament pentru interoperabilitatea armatei şi structurile de securitate din diferite ţări în lupta împotriva terorismului, pirateriei maritime, proliferării armelor de distrugere în masă, operaţiunilor de salvare şi controlului transporturilor maritime. La exerciţiu participă şi militari moldoveni din cadrul Batalionului 22 de Menţinere a Păcii, comandat de col. Cebanu (în foto!). Faza terestră a exerciţiilor va fi organizată la o bază militară de antrenament din regiunea Nikolaiev, în timp ce exerciţiile maritime vor avea loc în nord-vestul Mării Negre, adică exact locul din apropierea Insulei Şerpilor după care suspină intelighenţia de la KIev. Exerciţiile “Sea Breeze” au fost executate în Ucraina începînd din 1997, cu participarea de trupe din state membre NATO, pe bază de rotaţie. În 2009, Rada ukraineană a avut o poziţie diferită de cea a preşedintelui din acea perioadă, Viktor Iuşcenko, şi a refuzat să aprobe exerciţiile. La exerciţii vor participa aproximativ 3.000 de militari din cel puţin 15 ţări, dar exerciţiile ce vizează debarcarea pe plaje şi coaste vor fi coordonate de puşcaşii marini ukrainieni!

Interesanţi vecini şi o lipsă de atitudine coerentă strigătoare la cer! Niciodată în ultimii 70 de ani România nu a avut o lipsă de viziune mai mare în ceea ce priveşte viitorul ei! Sau, poate, pentru preşedintele Băsescu România e prea mare? E adevărat, un vapor e mai mic, mai agil, mai uşor de comandat decît o ditamai ţară! Poate doreşte să o facă mai mică, mai pe bucăţi, să mai ajusteze pe ici, pe colo! Să ne spună şi nouă, poate îi dăm o mînă de ajutor să nu-i fie greu, să nu facă hernie... Scriam că viitorul următorilor 20 de ani îl reprezintă "oraşele stat", dar nu credeam că un preşedinte român în funcţie va genera şi accelera acest proces, de parcă am fi în Africa! Se ştie că fostul secretar de stat al SUA, Henry Kissinger scria încă din 1971 în NATIONAL SECURITY MEMORANDUM 200 că "depopularea ar trebui să fie prioritatea absolută a politicii Statelor Unite în privinţa Lumii a Treia". Şi se ţin de cuvînt! Am să revin cu altă ocazie asupra acestui subiect. Problema mea este că prin politicile interne şi externe pe care le promovează, căpitanul de cursă lungă Traian Băsescu, promovează exact depopularea, sărăcirea şi vulnerabilizarea României. Cît o mai fi ea!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu