NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

sâmbătă, 17 iulie 2010

JURNAL DE CHIŞINĂU. ZIUA 167(15)

DESPRE PRIETENI

Dragă Ilie,
Măi băitule, eşti genial! Îţi mulţam fain! N-o să te uit... Pînă atunci, te citesc şi vă admir producţiile "moldoveneşti" şi mai-mai să spun cu voce tare şi public că "business-ul" ăsta cu REPORTER SPECIAL ar trebui să fie marcă înregistrată. Mă bucur că a revenit şi Cristina! Fără ea, povestea era total incompletă, era ca un Picasso din care lipsea ceva, parcă o parte a corpului. Şi totuşi, dezideratul meu, măi băiatule, a rămas echipajul de trei care sper că va rămîne un reper în istoria de aur a radioului! Pînă atunci, încerc să nu iau apă prea multă pe malul stîng al Prutului...

http://en.tackfilm2.se/?id=1279297367734ID471
Soluţia ruperii controlate a digului de la Nîrnova, în aval de Nemţeni, pe rîul Prut, s-a dovedit una salvatoare. În ultimele ore apa a scăzuit cu peste 40 de centimetri la Nemţeni. Din păcate, breşa de la Nîrnova şi diferenţa de nivel între localităţi face ca apa să crească la Cotul Morii şi Obileni, unde apa s-a ridicat pînă la nivelul superior al digului suplimentar din saci de nisip construit de armată. Lt. col. Sergiu Răilean, comandantul grupării tactice Moldova, care acţionează în Raionul Hînceşti ne-a declarat că 140 de militari au muncit 12 ore, fără întrerupere pentru construirea celui de-al doilea dig, pentru a se evita inundarea şoselei, singura cale de acces spre satul Nemţeni. Ei sînt prietenii mei. Fără de care, măi băiatule, nu aş fi dovedit! Dar, ştii cum e: camaraderia şi uniforma sînt repere peste tot în lume. Şi Răilean, şi Sîli, şi Buclici, şi Ala şi, mai ales Marinuţă (ministrul apărării) merită tot respectul, preţuirea şi camaraderia mea!


Aseară, cerul s-a lipit parcă de luciul apei şi o ploaie torenţială s-a revărsat peste cele petru sate inundate. Frontul atmosferic a provocat valuri pe întinderea de apă, ceea ce a făcut ca trei diguri micuţe să cedeze la Obileni şi să fie inundate mai multe case. Mai mulţi militari au fost în pericol, dar forţele au fost retrase la timp. Detaşamentul românesc al IGSU lucrează zi lumină pentru a mai evacua animale din satul Cotul Morii, cu bărcile aflate în dotare, dar au instalat şi pompele de mare putere pentru a scoate apa. În această după-amiază, militarii români au participat la recuperarea şi transportul în siguranţă a iconostasului bisericii din Cotul Morii, obiect de patrimoniu. Efortul tuturor acestor oameni este remarcabil. Comandantul detaşamentului românesc, lt.col. Marian MIhai ne-a spus că s-a făcut tot ce este omeneşte posibil pentru a salva ce se mai putea din cele 4 sate afectate: Nemţeni, Obileni, Sărăteni şi Cotul Morii. Băieţii ăştia sînt demn de admirat. Pasionaţi de munca lor, înoată 18 ore pe zi, fără pauză, printre cadavre de animale moarte să mai poată salva ce se poate. Ieri, de exemplu, au adus doi porci care guiţau de mama focului. Nu a avut nici unul timp să se gîndească la cei 25% mai puţin la salar, sau la faptul că le reduce posturile cu 25% şi vor fi mai puţini. Două din fotografii sînt făcute în acelaşi loc, la intervale diferite: primul pod spre Cotul Morii, unde este indicatorul, a fost făcută ieri, iar vitele multe pe pod au fost "imortalizate" în urmă cu două săptămîni, în prima zi cînd a început nebunia. Cîtă apă...

Bilanţul inundaţiilor din Raionul Hînceşti este unul tragic: 2 morţi, 2700 de persoane evacuate şi peste 850 de gospodării aflate sub apă. Aproape 200 de case sînt deja prăbuşite total. Autorităţile, dar şi alţi donatori privaţi, au pus la dispoziţia sinistraţilor: 74 de tone de produse alimentare de primă necesitate, 39 de tone de apă potabilă şi 42 de tone de îmbrăcăminte. Astăzi, militarii Brigăzii 2 Mecanizate Chişinău au mai dus un transport de ajutoare umanitare sinistraţilor din Obileni. Potrivit ministrului Victor Bodiu, coordonatorul Grupului guvernamental de lucru pentru înlăturarea consecinţelor inundaţiilor din Raionul Hînceşti, problemele vor continua în această zonă încă multe luni. Populaţia sinistrată va avea nevoie de produse alimentare de primă necesitate încă cel puţin şapte luni, aproximativ 8,5 tone de alimente săptămînal!
Am lăsat intenţionat la urmă remarcile despre persoanele oficiale şi personalităţile care au vizitat "turişti" teatrul de operaţii din Raionul Hânceşti. Alături de ei, un personaj remarcabil, un mare prieten şi un profesionist cum ne-am dori să avem în "echipa de zgomote": corespondentul TVR la Chişinău, Doru Dendiu. Din păcate, şi-a luat "cetăţenia moldovană", va fi în curînd tată şi deputat şi în toamna asta va ieşi în parc la Catedrală, cu odrasla, cu căruciorul, împreună cu Cătă Gomboş, cu odrasla, cu căruciorul, vor rade cîte o bere, două, vor vorbii (ca între şogori), după care se vor lăsa pocniţi de Mira şi Angela, ca să nu uite de ce s-au însurat. Şi tot aşa, un an de zile, cît va sta Gomboşelul în misiune la Chişinău! Eu vin acasă, măi băiatule, că avem multă treabă! Deşi, începe să-mi fie dor de Chişinău şi să regret lucrurile nefăcute, sau rostite cu jumătate de gură aici! Poate venim împreună!


















Un comentariu:

  1. Hai tu numa acasa, ca planuri is multe pe teava!
    Si LA MULTI ANI, draga prietene [cu asta trebuia sa incep]! Iti doresc tot ce-mi doresc si mie!
    Ma mai gandesc io ce sa-ti iau pana vii :))
    Te pupam toti!

    RăspundețiȘtergere