NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

miercuri, 7 iulie 2010

JURNAL DE CHIŞINĂU. ZIUA 157(25)

SĂ PLUTIŢI BINE!




Şeful statului, Traian Băsescu, a fost ieri, la Galaţi şi a declarat că nu va fi nici o inundaţie! Nu am înţeles exact dacă militarii, pompierii, jandarmii şi voluntarii de acolo au fost nişte caraghioşi că au muncit de i-a luat dracu, sau nu! Mă rog... Cert este că l-au adus la Galaţi pe unul dintre eroii teatrelor de operaţii, col. dr. Nicu Ciucă, care a comandat dispozitivul militarilor de la Galaţi! Tot acolo, vor ajunge astăzi, sau mîine, colegii şi prietenii mei, Ilie Pintea,Fane Daraban şi Ioan Suciu, una dintre cele mai puternice echipe de reporteri speciali a Radio România Actualităţi! E foarte adevărat că zilele acestea e aşteptată la Galaţi şi... apa: 684/686 cm, mult peste nivelul istoric din 2006, cînd eu am fost pe Dunăre. Acum, fluviul intră în ţară, la Baziaş, cu 12600 mc/sec, iar la Moldova Nouă depăşeşte cu 36 de cm cota istorică din 2006, adică în ultimii 100 şi 150 de ani fluviul s-a înfoiat împotriva celor care l-au supărat şi umilit: oamenii!

Despre fluviul acesta supărat şi umilit de oameni vreau să scriu în această dimineaţă, dar şi despre un sistem pe care l-am distrus în ultimii 20 de ani! Se pune problema că dacă digul de la Galaţi nu rezistă atunci va trebui spart digul de la Cotu Pisicii - un loc fascinant, unde apa are peste 35 de metri adîncime, iar curenţii sînt extrem de violenţi! -, se vorbeşte şi de inundarea Insulei Mari a Brăilei, nu se vorbeşte nimic despre aval, despre ce se întîmplă la Tulcea, la Ceatalchioi sau în cartierul Tudor Vladimirescu, de exemplu, de unde am transmis reportaje extraordinare în 2006! Amintiţi-vă de familia aceea care locuia în podul casei, sau de tinerii căsătoriţi care aşteptau un bebe, au rămas fără servici şi Dunărea le-a luat totul, începînd cu digul din estul insulei pe care e aşezat satul TUdor Vladimirescu, cartier al Tulcei, chiar în faţa falezei! Cu siguranţă, tragediile se vor repeta, dacă nu s-au repetat deja! Acum exact 100 de ani, cînd Regele Carol 1 a semnat decretul de înfiinţare al Societăţii Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, dezbateri despre Dunăre au avut loc şi la BUcureşti, şi la Brăila şi la Sulina, între doi titani ai intelectualităţii româneşti: ing. Anghel Saligni, preşedintele, de atunci al Academiei Române, creatorul podului de la Cernavodă, a portului Constanţa sau a "barei Sulina", canalul navigabil şi amenajarea Dunării de Jos, şi naturalistul Grigore Antipa. Saligni a renunţat la Academie şi a devenit primul director al SNIF!

Despre aceste îmbunătăţiri funciare aş mai vrea să amintesc! În 2006 am avut şansa să umblu pe digurile de la Rast, Spanţov, Mănăstirea şi să văd cu ochii mei cum a fost construit un sistem care înainte de 1989 funcţiona bine, e adevărat, întreţinut de peste 30.000 de angajaţi. Sistemul ăsta avea incinte inundabile - poldere - canale de irigaţii, stăvilare, staţii de pompare, România fiind a doua ţară din Europa ca suprafaţă irigată! În 2006, majoritatea canalelor de irigaţii erau deja distruse, dalele de beton furate, stăvilarele vîndute la fier vechi, iar staţiile de pompe se găseau la 8 metri sub apă! Dacă veţi avea curiozitatea să daţi click pe fotografia care însoţeşte acest text, veţi vedea polderele de la Călăraşi. Ei bine, pe vremuri, incintele astea erau inundate pe rînd de specialişti: anul ăsta se inunda un buzunar, se pescuia etc, în cel alăturat se cultivau cereale. Anul viitor se inunda altul, iar cel inundat cu un an în urmă, plin de aluviuni, era folosit în agricultură! O "şmecherie" folositoare agricultorilor din zonă şi care utiliza aluviunile cărate de fluviu. Astăzi, acest lucru nu se mai practică, nu ştiu de ce, pe harta veţi vedea, în dreapta, şi o pescărie al cărei proprietar era Iosif Armaş şi din cauza căreia s-a iundat satul Mănăstirea în 2006, dar care împreună cu defrişările masive din ultimii ani - vinovate de schimbarea cantităţilor şi vitezelor de curgere a viiturilor de pe versanţi! - fac ca în fiecare an să se ducă în Dunăre 100 de milioane de tone de pămînt! Este fantastic! În fiecare an, eroziunea solului în România duce la dispariţia a 2 milioane de hectare de teren! Credeţi-mă pe cuvînt de cercetaş, pentru că mă pricep, am informaţii şi am făcut ani de zile emisiuni pe acest subiect!

Am auzit zilele acestea vorbindu-se din nou de "renaturarea Dunării", în loc să se vorbească despre refacerea Societăţii Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, care anul acesta ar fi împlinit 100 de ani! Corect şi cu renaturarea asta, e important să re apară bălţile, lacurile, "polderele" despre care vorbeam deja, asta şi pentru că peştele de Dunăre nu trăieşte şi nu se înmulţeşte pe şenalul navigabil. El are nevoie de "maternităţi" cu apă mică şi caldă unde să depună icrele, sau să se odihnească! Odată cu dispariţia lacurilor, inclusiv în Deltă, au dispărut şi peştii! Surprinzător, acum în Deltă nu pescuitul este cea mai importantă îndeletnicire, ci creşterea animalelor! La Ceatalchioi, de exemplu, sînt zeci de mii de oi şi vite, al unui cioban din Sibiu, care vine cu elicopterul la sfîrşit de lună să-şi plătească angajaţii, pescari de şalău din Delta Dunării! Ce ironie!

Aş mai vrea să scriu două propoziţii despre hărţile de risc şi despre eforturile supra-omeneşti a angajaţilor de la ISU - cu salarii diminuate cu 25%, bani de lumînări şi prosoape pentru Guvernul Boc! -! Dacă Îmbunătăţirile Funciare, despre care scriam mai sus, se încadrează în măsurile pro-active care ar trebui să se ia zi de zi pentru prevenirea şi împiedicarea apariţiei inundaţiilor, hărţile de risc şi un minister al situaţiilor de urgenţă sînt măsurile reactive care se impun, şi care sînt singurele vizibile în situaţii limită! Hărţile alea de risc, care există în fiecare judeţ la nivelul Inspectoratelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, ar tebui consultate şi respectate de autorităţile civile şi politice ale românilor! Pentru că, şi aici, ca şi în cazul serviciilor de informaţii - de exemplu - profesioniştii în uniformă îşi fac treaba, dar efectul este dat de calitatea deciziei politice pentru că DECIDENTUL POLITIC este cel care spune dacă munca ta este în zadar sau nu! De kkt treabă!

Pe Siret, la vale, şi zilele astea, pe Dunăre, Ilie Pintea - vorba lui Corneluş: să ai grijă de aparate! - şi Ioan Suciu, REPORTER SPECIAL la Radio România Actualităţi!

P.S. - Şi cînd te gîndeşti că Dunărea se găseşte în documentele Institutului Regal de Meteorologie Britanic pe lista fluviilor care vor dispărea în următoarea sută de ani din cauza secetei şi încălzirii globale...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu