NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

duminică, 11 iulie 2010

JURNAL DE CHIŞINĂU. ZIUA 161(21)

APA


M-am întors în zona inundată din Lunca Prutului, după ce primesc un mesaj îngrijorător pe telefonul mobil de la producătorul nostru: viitură mare pe Prut în următoarele ore. Deplasarea nu a fost programată. Cum nici acoperirea vizitei ministrului român de externe, drept pentru care înainte de întîlnirea oficială, băgasem cîteva beri! Ziarele din Chişinău dădeau ştirea că o viitură de 4 metri se propagă pe Prut! Situaţia era al naibii de neclară, iar eu umblam după Baconschi! Mă rog... M-am întors la Nemţeni. Scump, foarte scump, dincolo era mai ieftin! Taximetristul mi-a cerut preţ de Baghdad dar ăsta e tariful, mai ales că eu aveam nevoie de chitanţă! Sper să-mi primesc banii înapoi! Comuniştii, a căror imagine pare luată la vale de apele învolburate acuză Guvernul Filat de amploarea inundaţiilor din Raionul Hînceşti. Nici chiar aşa... POate doar ploaia care toarnă peste noi de cîteva ore să fie de vină! Am ajuns la Nemţeni. Ud ca un pui de găină! Noroc cu prietenii mei din Armata Naţională Moldoveană care m-au îmbrăcat şi uscat. La propriu! Mulţumesc ministrului Marinuţă, dar şi celorlalţi prieteni din statul major al dispozitivului!

Inundaţiile din Raionul Hînceşti încep să fie încet, dar sigur, ţinute sub control. Ieri, la ultimul comandament al comisiei pentru situaţii speciale au fost raportate ca inundate puţin peste 400 de case şi peste 1400 de persoane evacuate. Guvernul a oferit fiecărui sinistrat un ajutor de urgenţă de 500 de lei moldoveneşti, aproximativ 40 de dolari. Şi dispozitivul de intervenţie s-a mobilizat mai bine decît zilele trecute. Ministrul de stat, Victor Bodiu, coordonează acest dispozitiv, care numără peste 250 de militari ai Armatei Naţionale, Carabinieri, poliţişti, lucrători ai Protecţiei Civile şi un detaşament din 26 de militari ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, din România. Aceştia au venit în Moldova cu bărci pneumatice, autocamioane, pompe şi saci pentru nisip. Detaşamentul românesc al IGSU efectuează misiuni de salvare şi evacuare sinistraţi şi bunuri materiale, dar îi şi învaţă pe partenerii moldoveni cum se construieşte un dig din saci cu nisip, după cum ne-a declarat comandantul detaşamentului, lt.col. Marian Mihai. Copiii din cele patru sate afectate de viitura de pe Prut au fost trimişi în tabere pentru următoarele două-trei săptămîni, pînă cînd situaţia din teren se va remedia, în bună măsură. Ieri, viceminstra educaţiei, dr. Loretta Handrabura, a oferit unui grup de copii din localitatea Cotul Morii, hăinuţe, cărţi de colorat şi reviste. IERI, ministrul român de interne, Vasile Blaga, a promis omologului său moldovean, Victor Catan, că în cel mjult 48 de ore, un specialist al Apelor Române se va deplasa în Republica Moldova pentru a evalua împreună cu colegii de la Apele Moldovei situaţia debitului pe rîul Prut şi a prognoza evoluţia acestuia.

Guvernul României, aşa amărît cum e el, a răspuns solicitării de ajutor internaţional lansat de Republica Moldova, prin Mecanismul Comunitar de Protecţie Civilă al Uniunii Europene, şi un detaşament de intervenţii al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, format din 24 subofiţeri şi 2 ofiţeri, au "aterizat" la NEmţeni. Detaşamentul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă este condus de Lt. col. Mihai Marian şi Cpt. Covaşniuc Oleg, ultimul chişinăuiean get-beget adaptat în Bucureşti. Băieţii ăştia, pentru care l-am sunat pe cpt. Alin Maghiar, purtătorul de cuvînt al IGSU şi la două noaptea, ca să aflu unde exact sînt dislocaţi, au adus cu ei10 bărci pneumatice cu echipament complet, 8 autocamioane de intervenţie, 5 motopompe remorcabile şi 5 motopompe transportabile. Ajutorul de urgenţă acordat Republicii Moldova mai cuprinde 30.000 de saci pentru nisip, 1.000 de perechi cizme de cauciuc, 15.000 mp material polietilenă pentru apărare diguri şi 10 tone de apă potabilă îmbuteliată.

Ieri, a fost sîmbătă. Zi de pauză administrativă la Chioşinău. Nu şi zi de odihnă în disputele politice. Filat a venit la Nemţeni şi Obileni. A plecat! Nu înainte de a cere, în sfîrşit şi pe bună dreptate!, "dublarea" primarului din Nemţeni în relaţia cu Guvernul. Ieri, Filat i-a cerut ca astăzi să viziteze terenul unde va fi instalat noul sat Nemţeni. Primarul: "Mîine e Duminică"! Adică, zi de odihnă. Ce dacă apa la el în sat are 4 metri. Ce dacă are peste 400 de familii sinistrate. Ce dacă... Nu am văzut de cînd sînt autorităţi locale mai tîmpite decît în cele la Nemţeni şi Cotul Morii! Victor Bodiu e disperat şi îl înţeleg! Preşedintele MIhai Ghimpu, a venit cu MI-8 (inconfundabilă "voce" are elicopterul ăsta!) alături de Urechean şi Lupu. Interesantă combinaţie! S-ar putea înţelege că trei din cei patru lideri ai Alianţei pentru Integrare Europeană de la CHişinău s-au aliat împotriva celui de-al patrulea, premierul Filat şi preşedinte al PLDM! Dar, să lăsăm politica! Ieri a fost sîmbătă, a plouat de a rupt, s-a muncit pe rupte la consolidări şi construcţii de diguri. Şi azi e Cod Roşu!




































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu