NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

marți, 27 iulie 2010

JURNAL DE CHIŞINĂU. ZIUA 177(5)

TOAMNA PATRIARHILOR

Ultimele 24 de ore abundă în informaţii, care mai de care mai interesante şi mai tentante de abordat. Elicopterul israelian, prăbuşit lîngă Cabana Babele, ne aduce aminte că Israelul s-a certat rău de tot cu Turcia şi a mutat antrenamentele flotilei de transport în România. Popa Tokes, care cere autonomie pentru secui, nu mai e un subiect chiar nou. Parcul eolian din judeţul Constanţa, atacat de un primar idiot, îmi aduce aminte de practici aproape similare de prin Caraş-Severin, doar că fără televiziuni şi fără răniţi care să strige în faţa camerelor de filmat:"agenţii de pază m-au împuşcat"! Ar mai fi "adevărurile" despre Afganistan, din care am citit şi eu vreo cîteva şi mi se par o compunere menită doar să discrediteze operaţiunile din acea parte de lume. Despre inundaţii am tot scris. Şi, probabil, voi mai scrie.

Însă, cum stăteam eu ieri, pe terasă, la Codru, şi mă dregeam cu nişte suc de roşii, văd maşina lui Kuzmin că se opreşte în faţa Hotelului. Din ea coboară viceministrul Popov şi... Grigorii Karasin, omologul său rus. Hotelul acela e cu surprize mereu, Yastrabceak figurînd printre oaspeţii, destul de frecvenţi, am înţeles. Dar, viceministrul rus de externe, Grigorii Karasin, care se află, de ieri, într-o vizită la Chişinău, este aşteptat astăzi la Tiraspol, unde sînt prevăzute întrevederi cu conducerea la vîrf a autoproclamatei republici nistriene. Vizita lui Karasin are loc la două luni de la sistarea ajutorului rus pentru plata pensiilor, în Transnistria, dar şi pe fondul înteţirii criticilor aduse lui Igor Smirnov . "Rusia nu mai are nevoie de preşedintele autoproclamatei republici nistrene, Igor Smirnov", consideră analistul rus, Vadim Karasev, citat de agenţia rosbalt.ru. În opinia sa, faptul că Rusia, de două luni nu mai transferă bani pe contul Transnistriei este încă un argument în favoarea "strategiei de relansare a spaţiului postsovietic, aplicată de către Kremlin", aşa-numita "perestroika 2". "Smirnov trebuie să plece, el este un obstacol în conlucrarea constructivă între Rusia şi ţările vecine în privinţa soluţionării conflictului transnistrean şi un obstacol pentru Rusia în promovarea unei politici proromâneşti a Moldovei", crede politologul. În opinia sa, noua poziţie a Rusiei faţă de regiunea transnistreană vine ca urmare a dialogului cu ţările europene, în special, cu Germania, "care şteaptă de la Moscova o politică adecvată, modernă în soluţionarea conflictelor îngheţate." Întrebarea este, cît de dispusă este Ukraina să cedeze influenţa sa asupra acestui teritoriu. Că doar nu degeaba problema Transnistriei, şi a alegerilor din această toamnă de pe malul stîng al Nistrului, au fost pedalate în cadrul ultimei vizite efectuate de Medvedev (belîi) la Kiev!

Pe acst fundal, alegerile de la Chişinău prefigurează o toamnă fierbinte şi, îndrăznesc să spun, pare că în urma scrutinului "patriarhii" politicii de la Chişinău vor înţelege că amurgul a sosit. Surprize interesante se prefigurează în linia întîi a politicii moldoveneşti. Pînă atunci, însă, linia a doua, s-a înviorat brusc de la venirea în echipa preşedintelui Ghimpu a profesorului Dan Dungaciu, un recunoscut atlantist, despre care, presa insinuantă de la Chişinău spune că este singurul în măsură să contracareze strategia şi tactica puse la cale de Mark Tkaciuk, un alt "guru" politic de pe malul Bîcului. Lupta ideologică între cei doi va fi doar un schimb de amabilităţi pînă în momentul în care la Bucureşti, cineva, va transforma penibilul "birou" al românilor de pretutindeni într-un minister al reintegrării, sau integrării naţionale! Abia de atunci, bătălia pentru "hearts & minds" va fi una decisivă.

Un comentariu:

  1. Despre un alt elicopter-accident invaluit in mister?
    Peste 100000 de euro a costat inchirierea unui elicopter pentru transportul a cinci persoane in timpul campaniei electorale a lui Mircea Geoana.
    Elicopterul apartinand firmei brasovene Cobrex a fost vopsit in rosu,culoarea social-democrata.
    Atunci cand a fost intrebat de colegii de partid din BPN de unde va fi platit costisitorul mijloc de transport Mircea Geoana a dat asigurari ca nici un ban din visteria partidului nu va fi platit,elicopterul fiind decontat de "un bun prieten"
    Nu se stie exact cum au fost platite datoriile catre firma Cobrex Trans SRL din Brasov!
    Liderul Victor Ponta,a afirmat ca il intereseaza datoriile partidului doar dupa 20 februarie 2010,ziua cand i-a luat locul fostului presedinte PSD Mircea Geoana.
    Sursa
    http://impactnews.ro/Politic/EXCLUSIV:-Elicopterul-lui-Geoană-trebuia-plătit-de-un-#

    Mai multe detalii pe
    http://brasovean2008.blogspot.com/2010/07/despre-un-alt-elicopter-accident.html

    RăspundețiȘtergere