NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

miercuri, 14 iulie 2010

JURNAL DE CHIŞINĂU. ZIUA 164(18)

PIAŢA ROŞIE DE PE CHAMPS-ELYSEES

Astăzi e Ziua Franţei. La Mulţi Ani! Militari din 13 foste colonii franceze din Africa Sub-Sahariană, cu ocazia a 50 de ani de la cucerirea independenţei, vor conduce astăzi în calitate de “fraţi de arme”, tradiţionala paradă de 14 iulie de pe bulevardul Champs-Elysées din Paris.“Celebrăm legătura de sînge, relaţia născută din contribuţia trupelor africane la apărarea şi la eliberarea Franţei”, a afirmat preşedintele Nicolas Sarkozy într-un mesaj adresat participanţilor. “Mii de soldaţi veniţi din Africa au murit pentru Franţa în cele două războaie mondiale”, a amintit şeful statului francez, precizînd că urmaşii lor vor fi primiţi “ca fraţi de arme” dar şi “ca reprezentanţi ai unor naţiuni independente, cu o istorie deja îndelungată”.

France Presse aminteşte că la ora 10.00, potrivit tradiţiei, preşedintele Sarkozy, primul preşedinte evreu-ungur al Franţei Regilor Soare, va ajunge la sensul giratoriu de la l’Etoile, va fi întîmpinat de şeful Statului Major al armatelor, amiralul Edouard Guillaud, după care va trece trupele în revistă şi va merge pe Champs-Elysee la bordul unei maşini deschise. Defilarea aeriană va fi deschisă de avioanele Alpha Jet /Patrouille de France/ cu un element special anul acesta: participarea a circa 20 de aparate ale flotei aeronavale care aniversează 100 de ani. Pe detaşamente de circa 30 de soldaţi, cele 13 state africane care vor defila sînt Benin, Burkina Faso, Camerun, Republica Central-Africană, Congo, Gabon, Madagascar, Mali, Mauritania, Niger, Senegal, Ciad şi Togo. Invitată, Cote d’Ivoire va fi reprezentată de ministrul apărării, dar fără a participa la defilare.

Nu e momentul, într-un text, cît de cît aniversar, să ne aducem aminte cît sînge a vărsat pe continentul african, armata franceză eliberatoare! Nici cîte lovituri de stat, sau masacre a girat pentru ca magnaţii şi companiile franceze să beneficieze de favoruri din partea "noilor democraţii". Şi toate acestea în competiţie cu Statele Unite! Gestul Coastei de Fildeş de a trimite doar ministrul apărării este unul de demnitate! El aminteşte de dorinţa preşedintelui Moldovei, Mihai Ghimpu, de a fi prezent în Piaţa Roşie, la Parada de 9 mai, doar cu o delegaţie oficială din care să facă parte şi 8 veterani! Neînţelegerile din Coaliţia de la guvernare a făcut ca militarii moldoveni să defileze alături de armata sovietică eliberatoare, care a stat cu cizma pe gîtul lor 70 de ani! E acelaşi lucu! Pemtru militarul din Togo, sau Niger sau Camerun, Champs-Elysees este Piaţa lui Roşie!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu