NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

vineri, 9 iulie 2010

JURNAL DE CHIŞINĂU. ZIUA 159(23)

COŞMARUL DINTRE APE























http://www.europalibera.org/content/article/2094694.html


Mai multe localităţi din lunca Prutului au fost inundate. Apa a intrat în casele oamenilor, a distrus terenuri agricole, păşuni şi a înecat animale. Pagubele sînt foarte mari. Cel mai afectat este Raionul Hînceşti. Ultimile date arată că peste 200 de case sînt inundate, iar 100 s-au prăbuşit în satul Nemţeni, raionul Hînceşti, după ce un dig de protecţie din apropierea acestei localităţi, construit în perioada sovietică a lui Leonid Brejnev, a cedat sub presiunea apelor Prutului. 200 de familii au fost evacuate forţat. Din satul Cotul Morii, au fost evacuate 1200 de persoane, iar din Nemţeni - o mie de oameni. Apa a început să inunde şi satul Obileni, cîteva case fiind deja în apă, iar 3 s-au dărîmat pînă la ora 17. Prima localitate inundată a fost satul Brânza, Cahul. Oamenii luptă cu apele de cînd a fost construită calea ferată Cahul–Giurgiuleşti. Canalele, prin care apa se scurgea în rîul Prut, au fost proiectate greşit, spun locuitorii din Brânza. În satul Criva, raionul Briceni, oamenii au construit singuri diguri din saci de nisip pentru a preveni înaintarea apei spre localitate. Un alt sat inundat este şi Cuhureştii de Jos, raionul Floreşti. Şi în satul Măcăreşti, raionul Ungheni, Prutul distruge tot ce-i stă în cale.

Primul ministru, Vlad Filat, s-a deplasat din nou în localităţile inundate, a vorbit cu oamenii şi le-a promis reconstrucţia satului Nemţeni pe un alt amplasament. Iar despre autorităţile locale... numai de bine pînă va trece urgia apelor! Pînă atunci, însă, acţiunile salvatorilor ar trebui coordonate. Pentru evacuarea sinistraţilor şi a bunurilor acestora, din 3 sate, ieri existau 5 bărci! Cu una dintre ela a fost adus la mal, de scafandrii, corpul neînsufleţit a lui Vitalie Dornean, dat dispărut în viitura din Nemţeni. Fratele său, Anatolie, dispărut şi el, nu a fost încă găsit. Organizarea în vederea intervenţiilor în situaţii de urgenţă pare să fie deficitară în Moldova. De la lipsa de reacţie a autorităţilor locale la o lipsă de coordonare între serviciile de intervenţie, totul este în defavoare oamenilor afectaţi de viitură. Ieri, la ora 17, la 43 de ore de la ruperea primului dig, lucrătorii forţelor de intervenţie continuau să aştepte sacii pentru nisip.

Locuitorii au fost evacuaţi, unii cu forţa, de efectivele Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, carabinieri, poliţişti şi militarii armatei naţionale. Surprinzător, pentru mine, primarii şi autorităţile locale din satele afectate au fugit şi ele din calea apelor, în loc să coordoneze primii măsurile de evacuare, adăpostire şi cazare a sinistraţilor. Oamenii au rămas în miez de noapte uzi, speriaţi, flămînzi şi fără speranţă. Abia ieri li s-a întins o mînă de ajutor. Armata Naţională a amplasat o bucătărie de campanie pentru hrănirea sinistraţilor din satele Nemţeni şi Cotul-Morii din raionul Hînceşti. Bucătăria de campanie a fost amplasată de militarii Brigăzii „Ştefan cel Mare” din Chişinău în curtea Şcoalii din Nemţeni, locul unde au fost cazaţi sinistraţii rămaşi fără adăpost. Militarii au prgătit trei mese calde pentru circa 150 de sinistraţi. Comandantul contingentului militar, locotenent-colonelul Sergiu Railean, a comunicat că sinistraţii vor fi asiguraţi inclusiv cu hrană caldă la prînz şi cină. 10 militari gătesc pentru sinistraţi. Totodată, avînd în vedere că sursele de apă din localităţile afectate au fost compromise, Armata Naţională a pus la dispoziţia oamenilor două tone de apă potabilă în cisterne mobile. Ministrul Apărării Vitalie Marinuţa a declarat că în caz de necesitate, Armata Naţională este pregătită să adăpostească sinistraţii din localităţile inundate sau cele aflate în grupa de risc sporit în corturi de campanie şi să acorde alte servicii de primă necesitate. Armata Naţională a mobilizat în zonele de calamitate din Nemţeni şi Cotul-Morii 70 de militari.

Coşmarul inundaţiilor nu a luat sfîrşit aici. Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunţă că ploile puternice căzute în ultimele zile pe cursul superior al rîului Prut (Ucraina) vor duce la creşterea substanţială a nivelului rîului. Astfel, o viitură este aşteptată în perioada 8-12 iulie pe sectorul satului Criva - oraşu Costeşti, care s-ar putea solda cu inundaţii în lunca rîului, în raioanele Briceni şi Edineţ. În pericol de inundaţie este şi tronsonul de cale ferată Cernăuţi - Bălţi. Datele meteo pentru următoarea săptămînă prevăd ploi pe toată perioada.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu