NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

vineri, 14 mai 2010

JURNAL DE CHIŞINĂU. ZIUA 103(79)


REPUBLICA MOLDOVA – O POVESTE DE SUCCES

Iată, scriu despre Moldova. De Boc nici nu vreau să-mi amintesc! Mă bucur că am avut încă o dată dreptate: Filat e cu 100 de clase mai sus decît Neapîrstocul din Răchiţele! Veţi vedea!

Republica Moldova se află în etapa de relansare economică şi criza a trecut, a declarat astăzi, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru Republica Moldova, Nikolay Gueorguiev, care s-a aflat într-o vizită de evaluare, de două săptămîni,la Chişinău.

Potrivit lui Gheorghiev, economia Moldovei se restabileşte, fiind ajutată de creşterea stabilităţii financiare şi relansarea economică, putîndu-se vorbi despre aceasta, privind şi la situaţia ţărilor din regiune, ca despre o poveste de succes! Totuşi, reformele trebuie continuate. Oficialul FMI a mai adăugat că pînă în prezent, programul cu Fondul se implementează cu succes şi toate ţintele propuse au fost îndeplinite.

Premierul moldovean, Vlad Filat a declarat, la rîndul său, că Republica Moldova este într-o situaţie mai bună decît cea a vecinilor săi, datorită reformelor aplicate de guvern. „În Moldova nu se poate vorbi de tăieri de pensii şi salarii pentru că noi am implementat reformele nu doar am monitorizat deficitul bugetar”, a spus Filat.

În pofida evoluţiei pozitive, economia Moldovei se confruntă cu o serie de provocări, principala fiind renunţarea la creşterea economică bazată pe remitenţe şi consum, a spus Nikolay Gueorguiev. Provocarea imediată pare să fie mobilizarea creşterii economice interne şi promovarea exporturilor. Potrivit experţilor FMI, datorită politicilor de reformă economică promovate de Guvernul Filat, deficitul bugetar al Moldovei pe primele luni ale acestui an, este de 6,4%, iar prognoza pînă la sfîrşitul anului, estimează o scădere a deficitului prognozat iniţial, cu 0,7%, adică de 5,4% în decembrie 2010, faţă de 7% cît se estima la începutul acestui an.

FMI şi guvernul moldovean au semnat la începutul acestui an un program de împrumut care prevede un credit de circa 574,4 milioane de dolari în scopul susţinerii programului economic al Republicii Moldova în vederea restabilirii durabilităţii fiscale şi externe, a menţinerii stabilităţii financiare, reducerii sărăciei şi creşterii economice.

Cu alte cuvinte, asta înseamnă un Guvern implicat şi un prim-ministru care ştie ce vrea de la viaţă! Nu degeaba Vlad Filat a întreprins numeroase vizite economice în sudul ţării! Pe de altă parte (ce dragă mi-e expresia asta!), presa de investigaţie de la Chişinău făcea cîteva observaţii pertinente pe care nu pot să nu le menţionez aici, că au legătură cu subiectul şi m-am ocupat şi eu, ceva vreme, de ele. Nu am să vă spun POVESTEA „integrării”, puteţi să o citiţi într-un ziar din Chişinău, eu vă voi prezenta doar personajele, pe care, unii dintre voi, le cunoaşteţi bine încă de la privatizarea UCM Reşiţa!

La mijlocul lunii aprilie, în urma unei vizite a premierului Vlad Filat în zona de sud a Republicii Moldova, s-a anunţat că în luna iulie a acestui an compania moldo-româno-britanică MoldIteraEnergy SRL va începe construcţia unei centrale electrice cu o capacitate de 450 MW în satul Burlăceni, raionul Cahul. Andrei Sangheli (fost premier al Moldovei), directorul companiei, a declarat că lucrările de construcţie vor costa jumătate de miliard de euro. La rîndul său, primul-ministru a menţionat că Guvernul susţine construcţia centralei de la Burlăceni şi a precizat că se va interveni ori de cîte ori va fi nevoie pentru a asigura darea ei în exploatare la timp.
„Trebuie să avem grijă de consumatori şi este necesar să ne mişcăm rapid pentru a-i asigura cu servicii de înaltă calitate”, a spus Filat, potrivit unui comunicat al serviciului de presă. Ex-premierul Andrei Sangheli a a declarat că societatea românească Global Internaţional 2000, director Boris Golovin, din Bucureşti a cumpărat firma MoldIteraEnergy de la grupul rus Itera şi deţine pentru trei ani drepturile asupra denumirii şi, respectiv, asupra proiectului centralei. Directorul MoldIteraEnergy a ţinut să precizeze că o centrală similară funcţionează deja în Skopje (Macedonia), iar alte două vor fi construite în România şi, respectiv, în Germania. Exemplul centralei din Skopje, amplasată în centrul oraşului ar demonstra că astfel de staţii corespund tuturor rigorilor ecologice. Andrei Sangheli spune că ei vor finanţa şi construcţia unei porţiuni de şapte kilometri de cale ferată de la Vulcăneşti la Burlăceni, iar o înţelegere în acest sens a fost deja perfectată cu Calea Ferată a Moldovei.

Super tare chestiunea sta! Despre proprietarul Golovin, eu am mai scris, dar voi reamintii cîte ceva despre el! Boris Golovin este un personaj controversat ce ar fi, potrivit surselor, implicat în afaceri cu diamante şi armament, iar de 15 ani are afaceri prospere în România, specializându-se în livrări de cărbune şi păcură CET-urilor româneşti. Născut la Soroca, în Republica Moldova, se spune că Boris Golovin ar reprezenta interesele mai multor oligarhi ruşi în România, inclusiv Oleg Deripaska şi Igor Ziuzin. Numele lui Golovin a fost asociat serviciilor de spionaj ruse, în special contra-spionajului militar, GRU. De asemenea, se spune despre Boris Golovin că împreună cu mai mulţi oameni de afaceri ruşi a căpuşat sistemul energetic din România. Totodată el a fost direct implicat în recuperarea unei datorii mai vechi a URSS către România în valoare de 21 milioane de dolari. Conexiunile de afaceri ale lui Boris Golovin includ afacerişti ai energiei cum ar fi Nicolae Bogdan Buzăianu, (fondatorul Energy Holdings) – vă amintiţi de privatizarea UCM Reşiţa şi de firma de autobuze de la Reşiţa? - dar şi o serie de personaje provenite din serviciile secrete din diferite ţări. Printre legăturile sale se numără Horia Constantin Bejan, fost director de relaţii internaţionale în Ministerul Industriilor. Acesta este în prezent director adjunct la firma Global Internaţional 2000. Global Internaţional 2000 a concesionat anul trecut pentru 49 de ani, un teren de 36,5 hectare în Zona Liberă Galaţi, suprafaţă pe care va construi, împreună cu Enel Italia, cea mai mare termocentrală pe cărbune din sud-estul Europei. Terenul este la cîţiva kilometri distanţă de hotarul cu Republica Moldova, iar documentaţia privind acest proiect se poate fi găsită şi pe site-ul ministerului moldovean al Ecologiei şi Resurselor Naturale, www.mediu.gov.md/md/galati/!

Jurnalistul Ion Preşca, cel care a pus cap la cap dedesupturile construcţiei centralei de la Burlăceni de către Golovin, vă face o prezentare detaliată a cazului. Eu am vrut doar să vă reamintesc de Golovin şi de faptul că România a fost „integrată” de multă vreme în Uniunea Europeano-Moldo-Rusă a afacerilor globale. Doar naivii mai au trăiri halucinogene referitoare la: libertatea de exprimare şi mişcare, democraţie, economie de piaţă, valori democratice, bla-bla-bla! Moldova ESTE o poveste de succes, cu oameni hotărîţi şi... bine plasaţi, care ne-au integrat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu