NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

miercuri, 19 mai 2010

JURNAL DE CHIŞINĂU. ZIUA 108(74)



ÎNTRE CAPITALISM ŞI HAOS

Am stat în ultimele două zile pe capul unor tineri extraordinari care se ocupă de computere, la Chişinău. Un atac cu viruşi, sau o oscilaţie de tensiune mi-au prăjit laptopul cu care Radio România m-a înzestrat acum... hăt ani! Am fost uimit de uşurinţa cu care aceştia se mişcă într-un domeniu atît de străin mie, care presupune nu numai inteligenţă deosebită, dar şi tehnică, filosofie, management, marketing etc. Aceşti tineri, şi mulţi alţii, se află în acest moment, într-o mare dilemă: să o apuce spre vest? Acolo e Uniunea Europeană, un fel de Ţara făgăduinţei, care însă se confruntă acum cu un şoc din care nu ştie nimeni cum va ieşi, iar pînă va intra Moldova în UE s-ar putea ca aceasta să nu mai existe. Acolo e NATO, care se confruntă, la rîndul ei cu o criză existenţială fără precedent, cu o confruntare de orgolii între SUA şi UE care ar putea duce la scindarea ALIANŢEI, dacă nici o criză semnificativă nu o va unii în următoarea perioadă. Acolo e România, Fanarul UE, cu Emil Boc, o caricatură jalnică ce va fi astăzi scuipată de cîteva mii de protestatari, în Piaţa Victoriei, caricaturi de sindicalişti care nu au curajul să declanşeze o grevă generală sau o grevă fiscală şi să ceară răspicat DEMISIA GUVERNULUI BOC şi înlocuirea lui, nu cu PSD, nu cu PNL, ci cu oameni adevăraţi din PDL, cu Sorin FRunzăverde, de exemplu, ca prim-ministru, cu Iosif Şerban Secăşan, de exemplu, la sănătate, cu Ion Ioan, de exemplu, la Apărare, cu Iriza, de exemplu, la Interne, şi exemplele pot continua! Dar, jumătăţile de măsură, ca şi jumătăţile de adevăr, au dus România acolo unde se află!

O altă soluţie pentru Moldova, pe care eu o agreez, este să rămînă o "zonă verde" între Vest şi Est! Din punctul meu de vedere, aşa cum rezultă şi din analizele BIG, viitorul este al "zonelor verzi", al "oraşelor stat", după cum evoluează Lumea în care trăim! După cum am văzut şi zilele astea, Moldova ARE RESURSA UMANĂ de a deveni o adevărată Green Zone în Europa!

Cealaltă "soluţie" este pasul spre Est şi federalizarea Republicii. Un prim pas, în acest sens a şi fost făcut de către preşedinţii rus şi ukrainean. La Chişinău, reacţia a fost una fermă: "Retragerea completă a muniţiilor Federaţiei Ruse din Transnistria" - asta e una dintre condiţiile necesare pentru a soluţiona conflictul transnistrean. Declaraţia îi aparţine premierului Vlad Filat, lansată ieri, 18 mai, ca reacţie la declaraţia comună a preşedinţilor Federaţiei Ruse şi Ukrainei. Filat a făcut această declaraţie politică şi prin prisma susţinerii UE, din ultimele două zile! Într-o analiză a vizitei lui Medvedev la Kiev, Stratfor arată, însă că problema transnistreană este unul dintre punctele fierbinţi de pe agenda bilaterală, alături de fuziunea companiilor energetice Gazprom şi Naftogaz, respinsă de către Kiev, deocamdată. Stratfor arată că declaraţia comună pe tema conflictului din Transnistria satisface dorinţa Ukrainei de a juca un rol mai important în regiune, de a se simţi o parte strategică în mediere şi în procesul decizional privind politica externă a Republicii Moldova, aşa cum anticipam pe acest blog cu săptămîni în urmă! "Ukraina este importantă: are graniţă cu Moldova şi cu Transnistria şi 100.000 de ukraineni trăiesc în ţara învecinată. Aceştia se adaugă celor 150.000 de ruşi ce trăiesc în ţară, plus celor 5.000 de soldaţi ruşi stationaţi în Transnistria şi astfel cele două ţări deţin o forţă formidabilă în Moldova", comentează Stratfor, care are evident dreptate, dar nu zice nimic de cei 300.000 de moldoveni din acea enclavă!

Printr-un rol pregnant acordat Ukrainei, de fapt Moscova îşi sporeşte influenţa, în condiţiile în care acum Kievul va fi de-acum pentru rămînerea trupelor ruse în Transnistria, spre deosebire de poziţia anterioră a administraţiei Iuscenko. Compania americană remarcă şi faptul că aceste încercări ruso-ukrainene se vor lovi de poziţia Moldovei, care are şi sprijinul european. Un sprijin pe care însă nu se ştie dacă poate conta în aceste momente în care Europa este prinsă şi ea în propriile probleme politice şi economice şi "nu are multă energie de consumat pentru Moldova". "Asta deschide uşa Rusiei, care a obţinut deja sprijinul Ukrainei, care devine un instrument rus de politică externă", comentează Stratfor.

La Chişinău, declaraţia premierului sună bine: "Susţinem procesul de reintegrare a ţării, de apropiere şi de itensificare a implicării actorilor implicaţi în formatul 5+2. RM salută implicarea partenerilor internaţionali pentru soluţionarea conflictului transnistrean. Apreciem sprijinul ferm al UE pentru declaraţia făcută la 17 mai 2010", a declarat premierul Filat. Din punctul meu de vedere, dacă Europa ar dori să se implice de partea Moldovei în soluţionarea concretă a acestui diferend, 3 paşi ar fi absolut necesari: înlocuirea trupelor ruse cu căşti albastre europene, eventual o misiune de poliţie EUROPOL, ca în Kosovo, retragerea armamentului mic, după modelul Iraq, şi unificarea fiscală a ambelor maluri ale Nistrului pentru a putea demara şi controla eficient implementarea proiectelor europene. Dincolo de ce spun analiştii reputaţi, aceşti 3 paşi, pe care i-am lansat încă din luna ianuarie 2010 ar da, din punctul meu de vedere, măsura voinţei UE ca Moldova să fie la un moment dat integrată!

În acest timp, însă,Transnistria cere suplimentarea contingentului rus în zona de securitate de pe Nistru, deoarece dialogul cu Republica Moldova “rămîne imprevizibil şi există pericolul apariţiei unor conflicte”, potrivit unui reprezentant transnistrean. Este vorba de reprezentantul Transnistriei în cadrul Comisiei Unificate de Control, Oleg Beleakov, care a făcut această declaraţie în cadrul întîlnirii „Operaţiunile pentru menţinerea păcii”, organizată de Misiunea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în Republica Moldova. Întregul contingent de menţinere a păcii în Transnistria numără 1.374 de militari, dintre care 453 moldoveni, 431 ruşi şi 490 din regiunea transnistreană.

La Chişinău, însă, VLad Filat a mai declarat că "Guvernul îşi exprimă disponibilitatea de a participa la negocieri pentru a identifica o soluţie durabilă", "se pronunţă pentru transformarea trupelor pacificatoare ruse într-o misiune civilă cu statut internaţional" şi cu "retragerea completă a muniţiilor Federaţiei Ruse din regiune". "Mizăm pe sprijinul partenerilor internaţionali cu luarea în consideraţie a interesleor naţionale a RM, pentru a susţine pacea şi securitatea în regiune", a conchis Filat.

Complicat, după cum se vede, acest proces, mai ales cînd greii tăi vecini de la Răsărit vorbesc de un stat nou şi neutru şi cer negocieri egale cu Transnistria, transformată dintr-o mişcare de condei din grupare teroristă în subiect de drept internaţional! Poate, modelul Green Zone este demn de urmat, dacă politicienii de la Chişinău ar arde etapele şi ar privi atent la mişcările sinuase ale lumii. Modelul e mai la sud: Autorităţile din capitala iraqiană Bagdad vor recurge la una dintre cele mai vechi metode de apărare, construind în jurul oraşului un zid pentru a menţine insurgenţii afară, relatează The Times în ediţia electronică. O serie de atentate sinucigaşe cu bombă, comise recent, l-au determinat pe guvernatorul capitalei iraqiene să propună ridicarea acestei bariere de beton, care va avea o înălţime de 4,5 metri şi o lungime de 112 kilometri. Fiecare persoană, animal şi vehicul care va intra în oraş va fi percheziţionat la una dintre cele opt porţi care vor fi instalate pe principalele autostrăzi. Bagdadul, un oraş de mărimea Londrei, cu cinci milioane de locuitori, se va confrunta cu probleme serioase din cauza zidului. Libertatea de mişcare va fi limitată, iar muncitorii şi vizitatorii vor avea de aşteptat cel puţin o oră pentru a intra. Se estimează că lucrările de construcţie vor dura aproximativ un an. După ce zidul va fi finalizat, oficialii intenţionează să desfiinţeze cele aproximativ 1.500 de puncte de verificare şi zidurile din ciment pentru protecţia împotriva exploziilor, care s-au extins în oraş în ultimii ani. Cele opt porţi de acces în oraş vor fi realizate ca staţii pentru călători, cu restaurante şi magazine, pe partea interioară a zidului. Maşinile vor fi controlate pe zece benzi de autostradă, de la prima oră pînă la miezul nopţii. Pe timpul nopţii, oraşul va rămîne închis. În zonele agricole de la marginea oraşului, zidul va fi înlocuit cu un şanţ. Potrivit unor oficiali, vor fi utilizate camere de luat vederi şi avioane fără pilot.

Viitorul NU sună bine, dar aceasta este alternativa la HAOS! Şi, probabil, va duce la prosperitate!

Un comentariu: