NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

vineri, 21 mai 2010

JURNAL DE CHIŞINĂU. ZIUA 110(72)


ROMÂNIA PE MÎINI BUNE! ŢINE DE TINE

Pămîntul era stricat înaintea lui Dumnezeu, pămîntul era plin de silnicie. Dumnezeu S-a uitat spre pămînt, şi iată că pămîntul era stricat; căci orice făptură îşi stricase calea pe pămînt. Atunci Dumnezeu i-a zis lui Noe: "Sfîrşitul oricărei făpturi este hotărît înaintea Mea, fiindcă au umplut pămîntul de silnicie; iată, am să-i nimicesc împreună cu pămîntul". (Geneza 6:11)





Textul de mai jos este foarte serios şi conţine fragmente de analiză şi observaţii personale pe care le-am mai făcut pe acest blog. Astăzi, reiau o parte din ele, cu mai multe explicaţii, mai ales că ieri, 20 mai, s-au împlinit 20 de ani de la primele alegeri de după "revoluţia din decembrie". Fotografia care însoţeşte articolul mi-a fost trimisă de un cititor care, într-un scurt comentariu pe mail, referitor la situaţia economică a României, glumea referindu-se la ţara noastră ca la un "izvor nesecat de energie" simbolizat de România erectă! E adevărat, cititorul mi-a mai trimis şi un alt afiş electoral al PDL, cu sloganul "Fapte nu vorbe", absolut autentic, care cerea electoratului să-l voteze pe VASILE LABA, primar! Am ataşat fotografia de mai sus, spre deliciul cititoarelor, amuzamentul cititorilor şi indignarea deontologilor, din dorinţa de: frondă, de a atrage atenţia asupra textului, în speranţa că cineva îl va citi pînă la capăt, pentru că ilustrează perfect relaţia actuală între Guvernul Emil BOc şi cetăţenii unei ţări aflate în criză de nervi, pe care-i "goleşte de adrenalină" în absenţa unui program de relansare economică, CARE NU EXISTĂ! Boc chiar a ameninţat ieri că în decembrie nu mai plăteşte pensii şi salarii dacă nu-l lăsăm în pace, recunoscînd, indirect, că bubuie de incompetenţă! De altfel, chiar Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR, MUgur Isărescu, a spus, ieri, că Guvernul Boc este incompetent, iar fostul ministru Pogea, un IDIOT care a făcut numai greşeli fără să asculte de nimeni dintre cei care i-au atras atenţia că nu e bine ce face! Mă rog, cu alte cuvinte, dar esenţa e aceeaşi! Aş mai spune că Pogea nu e în puşcărie şi nici "la piatră"! Dar, să revin!

Iniţial, mi-am dorit ca însemnările de astăzi să poarte titlul:"ROMÂNIA LUI 28%", sau "GUVERNANŢI, LA ŞCOALĂ!"! Primul, cu trimitere directă la gradul de colectare a taxelor şi impozitelor în România, restul procentului, de pînă la 100% însemnînd EVAZIUNE FISCALĂ sau FURT, DELAPIDARE etc. Din taxele şi impozitele colectate se formează bugetul de stat, partea de venituri, care într-o ţară normală la cap ar trebui să fie egală, cel puţin, dacă nu un strop mai mare, decît partea de cheltuieli, astfel încît DEFICITUL BUGETAR să nu te pocnească în cap! Dacă aceste taxe şi impozite sînt colectate, înseamnă că INSTITUŢIILE STATULUI ŞI-AU FĂCUT TREABA, deci, merită salariul! Dacă nu, în mod normal, în alte domenii de activitate, salariul este redus în funcţie de norma îndeplinită. 28% ai realizat, 28% din salariul cuvenit primeşti! Fără prime, sporuri, bonusuri etc!

Al doilea titlu se referă direct la Guvernul Emil Boc şi la armata de dătători cu părererea de pe micile noastre ecrane despre tot felul de soluţii şi modele de ieşire din criză. Din nefereicire pentru noi toţi, aşa cum văd eu, ca simplu cetăţean, economie României nu se mişcă matematic, riguros, precis, precum economie Germaniei, de exemplu. Ea înglobează o uriaşă componentă emoţională, atît în ceea ce priveşte plus-produsul, dar şi componenta bursieră şi, chiar, cea speculativ-bancară, din aceste cauze, browniene, nu prea poţi să elaborezi modele de comportament şi să faci predicţii. Ce e important de reţinut din acest paragraf, este că EU CRED că haosul din economia românească a fost lăsat intenţionat să se dezvolte aşa, timp de 20 de ani, rezultatul fiind, astăzi, că 48% din salariul unui român se duce pe achiziţia de alimente, conform statisticilor, ceea ce ne plasează în rîndul ţărilor SUBDEZVOLTATE, după 20 de ani de democraţie, de parcă secvenţa o ia mereu şi mereu de la capăt!

Întrebarea care se pune este următoarea: de ce Băsescu (Boc oricum nu înţelege nimic!) nu se consultă şi cu alţi economişti în ceea ce priveşte măsurile de austeritate-şoc pregătite pentru români? După ce am ales răspunsurile posibile, UNUL SINGUR mi se pare valabil: pentru că, ACUM, ÎN ROMÂNIA, ARE LOC O CONFRUNTARE ÎNTRE MODELE ECONOMICE: Şcoala lui Milton Friedman contra şcoala lui Keynes! NICI O MĂSURĂ DE TIP KEYNESIAN NU VA PANSA O RANĂ PROVOCATĂ DE NEOLIBERALISMUL SĂLBATIC PROMOVAT DE FRIEDMAN! Poate părea de neînţeles, dar o să mă explic. Ca simplu cetăţean! Din păcate, modelul Şcolii de la Chicago a fost aplicat în America Latină, în Polonia, în Rusia, în China, dar nu a ajuns pe pămînt românesc! Odată ajuns, însă, s-a contaminat rapid cu modelul găinarului balcanic, obişnuit cu şperţul ordinar şi ciubucul matinal! Aşa se face că acum, din punctul meu de vedere, pe teritoriul României acţionează 3 (trei) "grupuri" neoliberale, dintre care două haite! Prima haită, lacomă şi flămîndă, se află încolăcită în jurul PDL şi parazitează PDL-ul! Ca o tenie uriaşă cu mişcări de şarpe! Ea s-a racordat la robinetele de resurse şi, evident, nu vrea să se lase dusă de acolo. Pentru că este UN VIERME nu are urechi şi nici ochi. Deci, nu aude şi nu vede, pe principiul sicilian: cine nu aude, nu vede şi tace trăieşte 1000 de ani în pace! Buuun... Această grupare neoliberală portocalie, este hărţuită zilnic de o alta, la fel de scîrbavnică şi balcanică, cu mare influenţă pe la unele televiziuni de ştiri care NU SE OCUPĂ DE PROBLEME FUNDAMENTALE ci doar de zgură, alimentînd discuţii de suprafaţă şi lansînd piste false de discuţie, tăind, în mod ordinar, orice tentativă de a vorbi serios despre criză! La pîndă stă o a treia grupare neoliberală, de "capitalişti creativi", aş îndrăzni să o numesc, cei care se ocupă de afacerile serioase şi mari, cei care au soluţii şi ştiu cum evoluează criza în regiune, nu în ţară, reprezentaţi de Dinu Patriciu! EI AU SOLUŢII DE IEŞIRE DIN CRIZĂ, pentru că, aşa cum spuneam, doar un doctor Friedmanian poate trata o boală a sistemului Friedman. Reducerea taxelor şi impozitelor, repornirea economiei, concedierea a 600.000 de bugetari care să fie stimulaţi să intre în zona de afaceri, externalizarea serviciilor chiar pînă la paza frontierei de stat şi, de ce nu, a colectării taxelor şi impozitelor, sînt doar cîteva din măsurile propuse de Dinu Patriciu care, cred sincer, că ar fi, la această oră, singurul prim-ministru capabil să ne aducă la mal, în condiţiile în care comandantul vaporului este încă prea euforizat de aburii succesului electoral de anul trecut!
Să spun cîte ceva şi despre modelul economic propus de Milton Friedman şi să vedeţi că am dreptate atunci cînd afirm că acum, în România, bătălia este între două concepte economice. Aşadar, modelul economic propus de Friedman poate fi impus, parţial, într-un sistem democratic. Sînt totuşi necesare nişte CONDIŢII AUTORITARE pentru a permite implementarea adevăratei sale viziuni. Pentru ca terapia de şoc să poată fi aplicată fără restricţii - aşa cum s-a întîmplat în Chile, în anii '70, în China, la sfîrşitul anilor '80, în Rusia, către mijlocul anilor '90, şi în Statele Unite, după 11 septembrie 2001 - ESTE ÎNTOTDEAUNA NECESARĂ PREZENŢA ADIŢIONALĂ A UNUI ANUMIT GEN DE TRAUMĂ COLECTIVĂ MAJORĂ, CARE FIE SUSPENDĂ TEMPORAR PRACTICILE UNUI STAT DEMOCRATIC, FIE LE BLOCHEAZĂ DEFINITIV! Trauma României este CRIZA (să fie ea amplificată, sau indusă intenţionat?)! Într-unul dintre cele mai influente articole ale sale, Milton Friedman a pus bazele tacticilor capitalismului contemporan: "numai o criză - reală sau percepută ca atare - poate produce schimbări reale. Cînd criza respectivă se petrece, acţiunile întreprinse în acel moment depind de ideile disponibile. Aceasta cred că este funcţia noastră primară: de a produce alternative la strategiile politice existente, de a le menţine în viaţă şi în perfectă stare de funcţionare pînă în momentul în care ceea ce este imposibil din punct de vedere politic devine inevitabil din acelaşi punct de vedere." TOATE RĂNILE TREBUIE PROVOCATE SIMULTAN!, spune Milton FRiedman.

Văzuţi din perspectiva acestei teorii economice, ultimii 40 de ani arată foarte diferit. Unele dintre cele mai nenorocite violări ale drepturilor omului petrecute în această perioadă, au fost comise, de fapt, cu intenţia directă a terorizării populaţiei şi la pregătirea terenului necesar pentru introducerea "reformelor" radicale ale economiei de piaţă. În Argentina anilor '70, junta militară responsabilă pentru dispariţia a treizeci de mii de oameni, majoritatea activişti de stînga, a constituit parte integrantă a impunerii strategiilor politice ale Şcolii de la Chicago, la fel cum teroarea constituise partenerul metamorfozei economice din Chile. În 1989, în China, şocul masacrului din piaţa Tiananmen, şi arestarea ulterioară a zeci de mii de oameni, a permis Partidului Comunist Chinez transformarea întregii ţări într-un exportator în continuă expansiune cu muncitori mult prea înspăimîntaţi ca să-şi mai ceară drepturile. În Rusia, în 1993, decizia lui Boris Elţîn de a trimite tancurile să asedieze clădirea parlamentului şi de a-i băga la închisoare pe opozanţii săi a fost momentul începerii privatizării la foc continuu, responsabilă pentru crearea faimoşilor oligarhi ruşi. Reformele oprite de Guvernul Solidarităţii, în Polonia anilor 90 spun multe despre suportabilitatea "europeană" la nivel social a "transformării statului obez"!

Revenind la România, personal aşteptam explicaţii la o întrebare simplă: de ce nu este posibil, acum, să ai o economie bazată pe legile pieţei, care să nu necesite manifestări brutale de tip Ciomu. O piaţă liberă în domeniul bunurilor de consum poate coexista cu un sistem gratuit de sănătate publică şi cu un sistem de educaţie bazat pe şcoli de stat, şi în care un segment important al economiei - aşa cum poate fi producţia de energie - să rămînă în proprietatea statului. Este totodată posibil să existe reglementări care să oblige corporaţiile să le plătească angajaţilor salarii decente, după cum este posibil ca guvernul, oricare o mai fi el, să taxeze şi să redistribuie avuţia naţională într-un fel care să reducă inegalităţile extreme ce se manifestă deja de mulţi ani. După Marea Depresie (din 1929-1933), Keynes a propus tocmai o astfel de combinaţie care să reglementeze interacţiunea componentelor unei economii - o revoluţie a politicilor publice responsabilă şi a unor transformări similare acesteia în lumea corporatistă.

Sigur, personal sînt adeptul politicilor economice promovate de Milton Friedman, dar a politicilor sociale de stînga. Prin prisma celor din urmă, în condiţiile unui stat inert, inadaptat la sistemul neoliberal economic, orice acţiune în forţă a clasei politice, chiar dacă intenţia acesteia este REFORMA STATULUI, OMUL GRAS, reprezintă, conform DOCTRINEI SECURITĂŢII NAŢIONALE, din 2006, UN ATAC LA SIGURANŢA NAŢIONALĂ! Interesele naţionale sînt considerate acele provocări care îngrijorează cetăţenii unei naţiuni: interesele vitale - de securitate fizică, interesele fundamentale - care pot afecta interesele vitale dacă nu sînt realizate, şi interesele periferice. Tensiunile economică şi politică de astăzi, din România au escaladat deja la rangul de criză, cu un impact major asupra populaţiei. Am mai citat din conceptul de SECURITATE adoptat şi promovat de PNUD, încă din 1994. Prin prisma acestuia, se poate spune că SENTIMENTUL DE INSECURITATE ÎN RÎNDUL POPULAŢIEI ESTE PROVOCAT DE FACTORI CARE O AFECTEAZĂ ZILNIC: FOAME, REPRESIUNE, CRIMINALITATE! De altfel, SECURITATEA UMANĂ se compune din SECURITATE: economică, alimentară, sanitară, educaţională, a mediului, a persoanei, a comunităţii şi libertăţii de exprimare. Cea mai importantă sursă de ameninţare o constituie clasa conducătoare care generează, prin politicile promovate, dezecilibre sociale afectînd calitatea vieţii! Din experienţa internaţională, o astfel de abordare duce, inevitabil, la CRIZE ŞI CONFLICTE! Conform teoriei, prima măsură care se ia în vederea soluţionării paşnice a crizelor şi conflictelor, este CREAREA UNUI CLIMAT DE ÎNCREDERE!

Este limpede că sistemul neoliberal impus de PDL, dar şi acţiunile dezordonate avînd la bază elemente din teoria lui keynes, promovate ani la rînd de PDSR, PSD care au lăsat România fără apărare, vor genera COSTURI SOCIALE URIAŞE. Este, însă, la fel de limpede că acum, orice măsură se va lua, va fi nevoie de încredere, ori GUVERNUL BOC NU MAI ARE NICI UN PIC DE ÎNCREDERE!

ORICUM, BUCURAŢI-VĂ, ROMÂNIA E PE MÎINI BUNE! ŢINE DE TINE!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu