NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

luni, 10 mai 2010

JURNAL DE CHIŞINĂU. ZIUA 99(83)



RĂUL CEL MAI MIC

Ieri, după şocul pe care l-am trăit la Memorialul Eternitate din Chişinău, unde 200.000 de oameni au venit să-i comemoreze pe ostaşii căzuţi în al Doilea Război Mondial, după ce preşedintele Ghimpu a fost fluierat, iar comuniştii conduşi de Iura Muntean au adunat o coloană în marş de 30.000 de oameni, mi-am dat seama că istoria a fost mereu un pietroi legat de piciorul unui popor care, poate, şi-ar dori să meargă înainte, spre viitor!

Ajuns acasă, deschid televizorul. Şi ce văd? O ţară adusă în criză de nervi. Şi pe ecran, ăla micu. Răul cel mai mic pentru România! Că dacă am fi ales „răul cel mai mare”, poate ar fi trebuit să-l punem premier pe Ghiţă Mureşan, sau pe Moroşanu! Aceeaşi faţă halucinogenă, acelaşi discurs electoral. Aceeaşi implicare ridicolă. Ceea ce se întîmplă acum în România nu este nici reformă, nu este nici luptă cu criza. Este doar o încercare de a scoate basma curată o mînă de profitori. Scăderea drastică a pensiilor şi a salariilor din sectorul public va lăsa statului ceva bani, din care vor fi finanţaţi, din nou, clienţii afacerilor cu guvernul. Sîntem nişte idioţi dacă ne imaginăm că aceştia nu vor mai putea de grija să-şi investească banii primiţi de la pensionari şi bugetari în economia românească, pentru a crea locuri de muncă! Discursul escrocului ăla mic nu are darul decît să mă enerveze! Parcă e picat din lună. Vorbeşte într-una de deficit bugetar, de creştere zero, de o situaţie economică dezastruoasă, de 10 miliarde de euro risipite, de parcă Taras Bulba a fost prim-ministru pînă ieri şi nu el! În acest timp, consumul se reduce drastic. Vor suferi făbricuţele de pîine, micul magazin de sub bloc, măcelarul din colţ, zarzavagiul. O întreagă lume, poate neînsemnată, dar reală, îşi va da obştescul sfîrşit după o agonie de mai bine de 18 luni. Boală lungă, moarte sigură! Prăbuşirea consumului va reduce încasările la buget, iar finanţele statului vor intra, inevitabil, pe o spirală negativă, imposibil de oprit.

Măsurile enunţate joi, ca fiind răul cel mai mic, nu sînt începutul ieşirii din criză. Sunt începutul sfîrşitului! De fiecare dată, săracii plătesc preţul, devenind din ce în ce mai săraci. Iar bogaţii devin tot mai bogaţi şi legaţi de puterea politică. Sau invers! Măsurile anunţate vor adînci prăpastia socială, vor spori neîncrederea în stat şi în instituţii, vor lovi însăşi democraţia. Poate că asta se doreşte. Crearea unei Românii a „zonelor verzi” şi „zonelor roşii”, o ţară cadaverică, inertă. Sindicatele sînt amorţite. Populaţia este amorţită şi, în aceste condiţii, poate-şi merită soarta. Continui să spun că răul cel mai mic e dispariţia lui Emil Boc! Şi a unui întreg proiect politic parazitar. România are nevoie să-şi recunoască eşecul şi să-şi clădească un proiect nou, punînd laolaltă energiile şi competenţele societăţii. Sau, să dispară de pe hartă aşa cum au făcut-o şi Yugoslavia, Cehoslovacia etc!

Ieri, la Chişinău, un grup de tineri au atîrnat de poarta Ambasadei României o coroană prin care comemorau Independenţa de la 1877 şi predarea acesteia de către Boc, Băsescu şi Compania, marilor interese străine de acest popor. Se poate, însă, şi altfel. Modelul e în Ukraina: preşedintele Viktor Ianukovici a mandatat guvernul să elaboreze un proiect de federalizare a ţării. Ministrul pentru Politicile Regionale, Viktor Tihonov, susţine că statul unitar actual nu răspunde „provocărilor moderne“, aşa că e nevoie de descentralizare. Corect! Nici Proiectul România nu mai e valabil!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu