NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

sâmbătă, 6 martie 2010

JURNAL DE CHIŞINĂU. ZIUA 34(148)


IARNĂ, IAR!




M-am trezit pe la 6,30 şi peisajul din faţa blocului arăta ca în fotografie! M-am grăbit să scot aparatul şi să fac o poză. Ieri, la prînz, cînd am plecat de la şedinţa Parlamentului, abia dacă un fulg anemic îşi făcea loc pe Aleea Clasicilor. Nu aş fi crezut că mă voi trezii peste noapte într-un alt peisaj. De fapt, chestia asta cu trezitul în altă parte, un fel de teleportare mentală, şocul ochilor deschişi, pare ceva obişnuit în ultimele zile.

Ieri, preşedintele Ghimpu a propus ca toţi veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, indiferent de partea cui au luptat, să fie decoraţi cu ocazia împlinirii a 65 de ani de la terminarea conflagraţiei. Comuniştii au sărit ca arşi, ba chiar am crezut că deputata pîcîrîmî, Babiuc face un atac de apoplexie, va sări la gîtul preşedintelui şi va trebui împuşcată! M-am uitat atent la ea să văd dacă nu are spume la gură. Nu avea! Avea însă un şoc. A aflat că pe veteranii care au luptat de partea Armatei Sovietice în Marele Război pentru Apărarea Patriei, şi pe cei care au luptat de partea „fasciştilor de români” – cum ne-a alintat şi ieri cucoana – îi uneşte pămîntul negru!

Aseară, prima televiziune de ştiri din Moldova s-a lansat în eter cu fast şi tam-tam! Pentru mulţi dintre jurnaliştii noului post, veniţi de prin alte redacţii, şocul ochilor deschişi a fost mare: JurnalTV arată chiar ca o televiziune din Vest! Ce păcat, însă, că emisiunea ce trebuia să lanseze ca o rachetă balistică lupta pentru minţile şi sufletele moldovenilor, „Cabinetul din umbră”, a fost, de fapt, un foc de artificii, şi asta după ce timp de 60 de minute postul ne-a explicat cum de este el cel mai, cel mai! Realizatorul, Vitalie Călugăreanu, slab, foarte slab, penibil uneori, plîngăcios şi uşor efeminat! În studiou, umăr la umăr, din cauza spaţiului prea mic, trei din cei patru preşedinţi care s-au perindat în fruntea Moldovei Independente de după 1990. Vladimir Voronin a refuzat să participe la emisiune, deşi a fost invitat. În cele două ore de vorbărie, nu s-a ajuns decît la o singură concluzie: moldovenii vorbesc româneşte, iar chestia cu limba moldovenească e o prostie politică! Deşi, nu aş băga mereu mîna în foc. Aştept cu nerăbdare apariţia pe piaţă a postului PublikaTV, a lui SOV, care se naşte greu. Cu siguranţă, tiparul RealitateaTV este greu de digerat pentru oricine!

În România, prezent la bilanţul MapN, Traian Băsescu mai ajunge la o concluzie: România a împrumutat deja prea mulţi bani care au fost cheltuiţi aiurea în ultimii ani! Opaaaa! Păi, cine i-a cheltuit? Mama? Nu guvernul măscăriciului de la Cluj? Şi acum îl prezinţi ca şi cum ar fi o potenţială sursă de conflict? Păi, Domnu Comandant de navă, ştii ce zice teoria gestionării conflictelor? Din cele trei modele de abordare, în afara prevenirii prospective, şi teoria conflictelor şi studiile de pace (asta în traducere românească pentru că ştiu că ai ceva probleme cu engleza!) propun ca premisă de abordare al conflictului ELIMINAREA ELEMENTELOR VIOLENTE, care este mai importantă chiar decît eliminarea conflictului, iar pacea poate fi menţinută şi restabilită. În cazul nostru, elementul violent al conflictului între clasa politică şi popor, este Guvernul Boc care trebuie ELIMINAT fără întîrziere! Aşa zice cartea! Televiziunile mogulilor nu au însă treabă cu aşa ceva, pe ele le fute grija de cîte voturi va avea Crin Antonescu şi cîţi liberali vor pleca spre PDL, şi ce mai fac independenţii şi uite, deputatul Timiş, a plecat iar. Subiecte de doi bani răsucite zile în şir, cred că şi din cauza lipsei de creier ale unor, aşa zişi, moderatori precum Şincai sau Dumitrescu de la RealitateaTV! Singura ştire care mai scapă este cea legată de Grecia, „paralizată de grevele sindicatelor SOCIALISTE”! Prostia e dublă: în primul rînd că sindicatele sînt clar socialiste şi, în al doilea rînd, legătura între revoltele societăţii greceşti şi socialism nu ţine numai de prostie ci şi de ignoranţă, manipulare şi rea voinţă! Aştept momentul cănd „sindicatele socialiste” din România îi vor scoate afară cu şuturi în fund pe aceşti de-formatori de opinie!

Cutremurul din Chile a fost! După tam-tamul iniţial, de ai crezut că e lovitură de stat la primăria Timişoara, linişte jurnalistică responsabilă şi ştiri sporadice: replici; tsunami; posibilă intensificare a vulcanismului; valuri de 6 metri au înecat capitala cubaneză Havana; alte valuri de 6 metri au avariat grav un vas de croazieră pe Mediterana; Marea Baltică a îngheţat din nou, după 20 de ani, prinzînd ca într-un cleşte cîteva nave; două aizberguri gigant, cît teritoriul Franţei, s-au desprins din Antarctica şi sînt la vreo 200 de km de coastă, iar specialiştii spun că marea cantitate de apă sărată ce va fi dezgheţată va schimba salinitatea apei, temperaturile oceanului, curenţii, flora şi fauna etc; cantităţi uriaşe de metan sînt eliberate de gheţurile Arcticii şi sporesc efectul de seră. Nimicuri!

Aseară, te-ai culcat liniştit: România e în UE şi NATO, cea mai puternică alianţă militară din lume! Dimineaţă constaţi că UE e un conglomerat de state cu interese proprii, cu gesturi ipocrite, care nu dă doi bani pe neamurile sărace de la ţară care vor şi ele să fie acolo, la prăjitură, iar NATO se sufocă de lipsa de bani, prinsă şi sufocată în Afganistan, un loc pe care nu-l va pacifica niciodată, dar care a mutat centrul de greutate spre Asia Centrală, lăsînd Europa la cheremul aventurierilor. Precum micul honved de la Paris care vinde Mistral-ul şi cumpără gaze, fără măcar să-l întrebe pe Super-Băse dacă are voie fără Nabucco!

Dar, ce ne pasă nouă, ce ne pasă zece! Afară ninge. E iarnă iar!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu