NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

luni, 8 martie 2010

JURNAL DE CHIŞINĂU. ZIUA 36 (146)



STRANIA EUROPĂ


Alianţa pentru Integrare Europeană de la Chişinău continuă, cu mers legănat, pe potecuţa ce duce spre Uniunea Europeană. Fideli principiului rusesc, dar nu numai, de a nu pune toate ouăle în acelaşi coş, liderii Alianţei fac un adevărat balet diplomatic pentru primirea sprijinului în demersurile întreprinse. Vizita din aceste zile pe care Leancă o face în Nordul Europei dovedeşte sau că diplomaţii moldoveni au fler, sau că astrele au potrivit deplasările în funcţie de unghiul de forţă al UE! Pentru că, în aceste zile, Uniunea Europeană traversează, poate, cea mai nefastă perioadă din scurta şi fragila sa existenţă. Sigur, Chişinăul a primit asigurări din partea României că va milita în sprijinul său. Dar, România e cufundată în incertitudine economică şi politică, guvernul portocaliu demonstrînd, încă o dată, că doar HAOSUL este stăpînul perfect. Preşedintele moldovean Mihai Ghimpu a primit asigurări din partea Portugaliei că va milita ca tricolorul cu cap de bour să fluture pe catargul de la Bruxelles. Din păcate, Portugalia se află în aceeaşi barcă cu Grecia şi e pîndită de faliment!

Şi pentru că vorbeam de Grecia. Televiziunile din toată lumea au transmis imagini cu luptele de stradă din Atena. Asta mi s-a părut cea mai importantă ştire din ultimele două săptămîni. Din păcate, televiziunile de ştiri româneşti nu au dat doi bani pe aceste imagini şi nici pe informaţia în sine. Din ignoranţă? Din prostie? Din necunoaştere? Din lene profesională? Din dispoziţii de mai sus pentru a nu da idei şi sindicatelor române? Poate, puţin din fiecare! Cert este că Grecia e în faliment, iar Europa Unită din care face parte i-a recomandat, prin vocea unor parlamentari germani, să-şi vîndă insulele ca să facă rost de bani! Reţineţi recomandarea pentru că ea se va face şi la adresa României, în curînd! Grecia pune la grea încercare existenţa Uniunii Europene ca entitate politică, dar şi pe cea a unui pilon de bază al sistemului financiar mondial - moneda unică euro. Poate nu degeaba zilele trecute trei state din fosta URSS, în frunte cu Rusia, au anunţat că îşi doresc o monedă unică, alternativă!
O întrebare de bun simţ se impune: cum de nu au ştiut „specialiştii financiari” ai UE ce se întîmplă în Grecia? Există două posibilităţi: fie au fost incompetenţi şi cu toţii trebuie daţi afară, fie funcţionarii cu pricina s-au dedulcit şi ei la obiceiurile din Balcani!

Surprinzătoare este reacţia Uniunii Europene. Nordul Europei discută tot mai mult despre decuplarea statelor din Sud de la zona euro. În Italia, se pare că Silvio Berlusconi a falsificat şi mai tare datele privind deficitul bugetar. Spania şi Portugalia au prezentat la vedere date financiare la fel de îngrozitoare ca şi cele greceşti... Islanda este un stat care, deşi nu e membru UE, este asociat la Europa inclusiv în Spaţiul Schengen şi care a dat faliment oficial în 2008! Atunci, Marea Britanie şi Olanda au finanţat băncile din Rejkavik. Acum, cînd a venit scadenţa, islandezii au organizat un referendum şi 93 la sută din populaţie a votat...împotriva plăţii datoriei externe! La Berlin, un grup de consilieri ai fostului cancelar Helmut Kohl doreşte să organizeze un referendum fie pentru scoaterea ţărilor cu probleme din zona euro, fie pentru scoaterea Germaniei din această zonă. Asta îmi aminteşte de discuţiile purtate cu ani în urmă la Munchen, prin care Bavarezii ameninţau Berlinul că dacă nu va reduce procentul de contribuţie al Germaniei la spaţiul UE, Bavaria se va desprinde de Germania sau va reveni la marca germană! George Soros afirmă că, „pînă la sfârşitul anului, euro va ajunge sub dolar". Şi se ştie bine ce se întîmplă atunci cînd speculatorul nr.1 deschide gura şi emite ipoteze! Consecinţa ar putea fi renunţarea la euro. Din momentul în care s-ar renunţa la euro, proiectul numit Uniunea Europeană s-ar încheia. De aici şi pînă la îngrădirea libertăţii de circulaţie a persoanelor, mărfurilor sau capitalurilor ar mai fi doar un pas...

UE rămîne o utopie care nu mai este nici măcar atractivă. Serbia anunţa, prin vocea ministrului său de externe, Vuk Draskovici, că mai bine renunţă la UE decît la Kosovo. Kosovarii au anunţat şi ei răspicat că nu renunţă la independenţă. Pentru a fi mai convingători, Forţa de Securitate din Kosovo a defilat vineri cu arme, deşi le era interzis. NATO s-a supărat pentru lipsa de subordonare şi a suspendat relaţiile cu FSK. Sudul Europei fierbe şi odată cu bulbucii fierturii ies la lumină fragilităţile unei întregi construcţii: monedă unică, dar politici monetare separate, lipsa unei politici externe comune, lipsa unei armate proprii care să susţină această politică, decalaje uriaşe între Nord şi Sud! O lume stranie, care nu aşteaptă, cu siguranţă, acum noi membrii! Decuplarea Europei pare mai reală ca oricînd...

P.S. THE HURT LOCKER a obţinut 6 premii Oscar!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu