NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

luni, 22 martie 2010

JURNAL DE CHIŞINĂU. ZIUA 50(132)


REFERENDUMUL PENTRU CONSTITUŢIE, SAU NEGAREA GRIULUI!

Cînd eram „tînăr fecior”, vorba cîntecului, în şcoala generală, la Reşiţa, un banc – prost – făcea deliciul băieţeilor în uniforme, cu cămăşi cu pătrăţele alb-albastre şi tunşi îngrijit, obligatoriu că cărare pe stînga (nu ştiu pe cine interesează aceste detalii, dar eu le furnizez, pentru orice eventualitate, ca să aveţi imaginea relativ clară a unei pauze de 10, la Gen 8!): în ce lună nasc femeile din Congo? Răspunsul era: în luna a 9-a, sau în septembrie, pentru miliţieni! Mi-a revenit în memorie această imagine, privind gîlceava liberală din Alianţa pentru Integrare Europeană pe marginea noii Constituţii moldave. Deşi nu e banc, întrebarea care se pune este: cînd se destramă coaliţiile declarat democratice şi pro-europene? Răspunsul e cel cunoscut de la Reşiţa: în luna a 9-a! Aşa s-a întîmplat şi cu fosta guvernare portocalie de la Kiev, aşa se întîmplă acum şi cu cea de la Chişinău. Deşi, în cazul de faţă, şi răspunsul „septembrie” poate fi unul valabil, dacă ne gîndim la alegerile anticipate şi la intrarea în campania electorală ca partide individuale.
Indiferent dacă Moldova va merge, sau nu pe calea anticipatelor, acest lucru ar trebui să se producă DUPĂ adoptarea, prin referendum popular, a Noii Constituţii. Aceasta, creată în special de „liberali fundamentalişti”, este ancorată de documentul FUNDAMENTAL pentru Moldova ultimilor 20 de ani: Declaraţia de independenţă! Negarea acestui act de naştere al Moldovei post-sovietice, înseamnă chiar negarea existenţei statului moldovean! Negru pe alb, „părinţii fondatori” ai Republicii Moldova stipulează în documentul fundamental că limba vorbită în acest spaţiu este LIMBA ROMÂNĂ! Nu au scris, în tonuri de gri, că ar fi un dialect al limbii române, o limbă română arhaică, o limbă română originală, limbă moldovenească etc!
Din păcate, griurile, compromisul, jumătăţile de adevăr sînt o constantă a politicii de pe malul Bîcului. Iată, de unde şi confruntările „ideologice”. Partidul Liberal, cu o doctrină liberală pură, este catalogat drept „fundamentalist-ghimpist”, fără şanse de evoluţie. Din potrivă, Partidul Liberal Democrat, o struţo-cămilă ideologică creată intenţionat astfel, pentru a lua voturi şi din dreapta şi din stînga, dar auto-proclamat POPULAR (mai ştiu un caz, nu intru în detalii!), este formaţiunea care se doreşte „cheia de boltă” a viitorului capitalist al Moldovei!
Nimic mai greşit! Griurile cu care PLDM scrie istoria contemporană a Moldovei sînt la fel de mincinoase ca gudureala lui Voronin pe lîngă Uniunea Europeană! Nu poţi să spui la nesfîrşit că PLDM este partidul care va duce Moldova în UE, pentru că acest lucru NU SE VA PRODUCE! UE este doar un slogan de campanie! Cel mult, Moldova va deveni „ţară asociată”! De ce? Din mai multe motive, unul foarte puternic aflîndu-se în Moldova: TRANSNISTRIA! Că Guvernul Filat nu are intenţia de a rezolva rapid acest impediment, este clar, păstrarea păgubosului format de negocieri 5 plus 2, fără să dezvolţi în paralel alte mecanisme, negocieri bilaterale etc, este dovada cea mai elocventă! UE NU va accepta pe teritoriul său trupe ruseşti, aflate pe teritoriul enclavei separatiste (sau, mai ştii?), iar renunţarea la Fîşia Transnistreană va duce, automat, la amplasarea unor puternice baze militare ruseşti în coasta NATO, ceea ce nu cade bine generalilor, mai ales americani! Dar, reiau întrebarea dintre paranteze: mai ştii? Cu revolta asta de personalitate din cadrul UE şi apariţia ideii „NATO fără americani”, e posibil orice! Moldova nu va intra în UE şi pentru că UE NU doreşte acest lucru, oricîtă reformă ar face Moldova! E la fel de adevărat că UE nu vorbeşte aceeaşi limbă şi la Bruxelles nu există o „poziţie consolidată şi euroconformă”, iar Uniunea arată tot mai mult cu o colecţie de politici, programe şi probleme naţionale! În aceste condiţii, dacă privim cu atenţie, singurii susţinători ai Moldovei spre UE sînt România şi... RUSIA! Rusia pentru care Moldova a încetat să mai fie o miză şi s-a transformat într-o problemă, odată cu întoarcerea la matcă a fiului risipitor Ukraina, pentru care Kremlinul este gata să taie viţelul cel gras!
Griurile pldm-iste din viaţa politică de la Chişinău pot fi, însă, explicate simplu: cîştigurile babane şi imediate, puterea personală, împodobite cu panglică verde şi nu tricoloră!, nu trebuie să fie obligatoriu „euroconforme”! Din potrivă!
Integrarea prin unirea cu România este singura soluţie pentru Moldova. Ea ar face bine moldovenilor care ar beneficia instant de acordurile şi convenţiile europene. Ar face bine ruşilor, care ar planta o forţă militară în adîncime. Nu ar rezona cu declaraţiile Bruxellului! Pentru „manevra” asta e însă nevoie de bărbaţi de stat, care să nu vadă în tonuri de gri!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu