NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

miercuri, 17 martie 2010

JURNAL DE CHIŞINĂU. ZIUA 45(137)


CONTROLORUL CIRCULUI
În Moldova, dacă nu eşti obişnuit să socializezi, cel mai indicat este să priveşti la televizor. Ai destule momente de divertisment, voluntar sau nu. Puţinele posturi în „limba moldovenească” te fac să zîmbeşti, din cînd în cînd, cu arhaisme de genul: „s-au încălzit la rug”, sau „trebuie de făcut...”. Posturile româneşti, respectiv RealitateaTV, e bun de vizionat atunci cînd vrei să spargi nişte pahare, sau să-ţi înjuri vecinii. Îţi rămîn posturile de televiziune – foarte multe, extrem de multe! – ale vecinilor: ruşii, belaruşii şi ukrainienii. Interesante, mai ales pentru consecvenţa cu care promovează cultul veteranilor de război, al uniformei militare, respectul pentru armată, poliţie, lege, ordine şi uniformă!
Ieri, mă uitam la televiziunea MIR, pe al cărui corespondent îl cunosc relativ bine de la conferinţele de presă. Este un jurnalist de calitate, extrem de serios şi de corect. Emisiunea de ieri, însă, m-a amuzat şi intrigat, în acelaşi timp. Un material despre istoria Moldovei, „care nu e românească”, despre cum „fasciştii români” au ocupat sfîntul teritoriu a lui Ştefan cel Mare, cu interviuri pe stradă de la TOATE categoriile sociale (aşa cum se face, deontologic) revoltate de posibilitatea studierii în şcoli a „istoriei românilor”. Un material TV foarte bine făcut care poate demonstra „ataşamentul” moldovenilor faţă de fraţii de peste Prut.
Starea de bună-dispoziţie indusă de MIR a culminat cu ştirea difuzată în capul jurnalului de ştiri de către ProTV Chişinău: „Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, consideră că Executivul condus de Vlad Filat şi-a însuşit, în mod ilegal, Centrul de Comunicaţii Speciale din gestiunea SIS-ului. Ghimpu a sesizat în legătură cu acest fapt Curtea Constituţională, declarînd că, astfel, Guvernul şi-a depăşit atribuţiile. Potrivit lui Ghimpu, activitatea SIS trebuie să fie gestionată de către Parlament, şi nu de Executiv. La rîndul său, Filat spune că aşteaptă decizia Curţii, dar îşi menţine poziţia.
Centrul de Comunicatii Speciale asigură legăturile cu caracter secret între instituţiile statului, dar şi cu misiunile diplomatice acreditate în străinatate. Totodată, instituţia are menirea de a proteja informaţiile speciale în stat şi asigură legătura prin internet a Executivului”. Cu alte cuvinte, actualul preşedinte al ţării îi atrage atenţia, în direct, premierului că a încălcat legea, iar acesta „îl trimite la plimbare” cu un gest dispreţuitor!
Las la o parte divergenţele, transformate în război, din cadrul AIE şi remarc că bătălia pentru putere se face fără respectarea legii. Cine deţine controlul informaţiilor, deţine puterea. Ori, este de notorietate faptul că CCS monitorizează TOATE informaţiile de pe teritoriul Moldovei. Cine garantează că Guvernul nu va utiliza în beneficiul propriu al unor miniştrii, informaţiile primite de la CCS? Sau vor fi utilizate ca măsură de represiune împotriva cîrtitorilor?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu