NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

duminică, 28 martie 2010

JURNAL DE CHISINAU. ZIUA 56(126)



ALEGERI LOCALE ÎN TRANSNISTRIA

Ieri, tinerii români de pe ambele maluri ale Prutului au aniversat 92 de ani de la unirea Basarabiei cu România. Astăzi, alţii îşi hotărăsc soarta!
Peste 390.000 de alegători din Transnistria sînt aşteptaţi astăzi, la urne începînd cu ora 07.00. Aproape o treime dintre aceştia, 113.000, sînt înregistraţi la Tiraspol, capitala autoproclamatei republici moldoveneşti nistrene, urmînd Bender (Tighina), cu aproximativ 75.000 de alegători.
Potrivit informaţiilor prezentate de Comisia Electorală Centrală din regiune, peste 1.700 de candidaţi sînt înregistraţi pentru funcţiile de şefi ai administraţiilor săteşti, deputaţi în sovietele (consiliile) raionale, orăşeneşti şi săteşti.

Agenţia oficială de ştiri de la Tiraspol, Olvia-press menţionează că numărul candidaţilor este mai mic decît la ultimele alegeri locale de acum cinci ani, iar în unele localităţi, candidaţii nici nu au rivali în cursa electorală. În raionul Camenca, pentru cele 116 locuri în sovietele săteşti candidează 117 persoane . Observatorii locali aşteaptă o prezenţă destul de scăzută la alegeri, de aproximativ 35%, în timp ce pentru validarea scrutinului sînt necesare 25%.

Chişinăul, care nu recunoaşte acţiunile electorale desfăşurate în stânga Nistrului nu a comentat desfăşurarea campaniei de peste Nistru. Solicitat în acest sens, vicepremierul responsabil pentru reintegrare, Victor Osipov a declarat vineri că nu există o poziţie oficială în acest sens, el însă şi-a exprimat speranţa că în urma scrutinului, aleşii locali de pe ambele maluri ale Nistrului vor avea colaborări cît mai strînse.

Alegerile locale de astăzi reprezintă începutul „ciclului mare electoral” din Transnistria, cum îl numesc analiştii locali. Acestea vor fi urmate de alegerile parlamentare, în luna decembrie şi alegerile prezidenţiale de la sfîrşitul anului 2011. Dacă pînă în prezent rezultatele electorale erau previzibile, liderul separatiştilor, Igor Smirnov fiind cîştigătorul din oficiu, conflictul aproape deschis pe care l-a avut cu fostul şef al Sovietului Suprem (parlamentul) de la Tiraspol, Evgheni Şevcenko şi agravarea situaţiei economice şi sociale din republica separatistă ar putea conduce la „detronarea acestuia”, consideră unii analişti. Şevcenko, reprezentant al mediului de afaceri ar putea să-l înlocuiască pe Smirnov, dacă acesta îşi va pierde susţinerea Moscovei, şi dacă partidul „Obnovlenie”, condus de Şevcenko, va cîştiga alegerile legislative din acest an.

Transnistria este o regiune geografică din Republica Moldova situată pe malul stîng al rîului Nistru. Numele de Transnistria desemnează şi aşa-numita Republică Moldovenească Nistreană, regiune separatistă aflată de jure în componenţa Republicii Moldova. Autorităţile separatiste ale RMN controlează teritoriul Republicii Moldova aflate la est de rîul Nistru, cu excepţia a şase comune, precum şi municipiul Tighina şi două comune la vest de Nistru. Regiunea are o populaţie majoritar slavă, care se teme de reunificarea cu România. Populaţia regiunii la recensămîntul din 1989 era de 546.000 de locuitori. La recensămîntul din 2004, procentele de populaţie în fîşie arătau astfel: Moldoveni (Români): 32%; Ucrainieni: 29%; Ruşi: 30%; Bulgari, Găgăuzi, Evrei, Germani, Belarusi, Polonezi şi alţii: 8%.
Transnistria are 147 localităţi dintre care: 1 municipiu, 9 oraşe, 69 comune şi 68 sate.
Suprafaţa regiunii este de 3362,33 km², iar PIB-ul, de 1,182 miliarde USD, adică 3.030USD pe cap de locuitor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu