NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

sâmbătă, 27 martie 2010

JURNAL DE CHIŞINĂU. ZIUA 55(127)



LA 92 DE ANI DE LA UNIRE, SOVIETICII RĂMÎN GENIALI!



Astăzi, 27 martie, se împlinesc 92 de ani din ziua în care Sfatul Ţării de la Chişinău a votat Unirea Republici Democratice Moldoveneşti (Basarabia) cu România. Actul Unirii a fost promulgat de Regele Ferdinand şi publicat în „Monitorul Oficial” din 10 aprilie 1918.
Textul acestui document a fost unul concis şi evocator, în fiecare cuvînt vibrînd întregul tumult al istoriei noastre răstignite pe hărţile străine. A fost un moment impresionant, fără îndoială, pe care nu ştiu dacă generaţia de acum îl înţelege exact. Pentru că, după bîlbîielile în pregătirea acestei zile, nu cred!

Studenţii basarabeni din România sărbătoresc de două zile cei 92 de ani. Aici, la Chişinău, lucrurile par un pic mai complicate. Programul anunţat pentru astăzi, fără organizatori, nu se prea loveşte cu programul organizatorilor, care au, fireşte, un alt program! Preşedinta Camerei Deputaţilor, fosta Miss România (remarca e admirativă!), Roberta Anastase, se află la Chişinău pentru a lua parte la manifestări. Calitatea, NU se cunoaşte! Unii zic că-i vizită oficială, alţii privată! Nu e prima dată cînd simt o reticienţă de a te afişa ca pro-român! Comuniştii lui Voronin ştiam sigur că puneau semnul de egalitate între român şi fascist, iar eliberarea Basarabiei o numeau ocupaţie! Dar la „forţele democratice” de la Chişinău, atîta reticienţă este un pic frustrantă! În afară de preşedintele Mihai Ghimpu, care se declară ROMÂN, ceilalţi lideri, unii şcoliţi pe la Ieşi, o dau la întors. Asta face bine, într-un fel, la democraţia „moldovană”, desparte apele, şi-l defineşte, încă o dată, pe Mihai Ghimpu ca fiind liderul cel mai de caracter de la Chişinău!

Navigînd printre programele oficiale ale zilei de azi, nu pot să nu mă gîndesc la genialitatea gîndirii sovietice! În anii 20, pentru a sufoca naţionalismul identitar al ruşilor, caucazienilor, ukrainienilor, poate moldovenilor, strategii sovietici au decis crearea naţiunilor! Pe uriaşele spaţii goale ale URSS au fost trasate hărţi, hărţile au primit nume de state, statele au fost învrednicite cu instituţii şi academii. Oamenii de ştiinţă sovietici, istorici, lingvişti, sociologi, au primit ordin să umple aceste spaţii goale cu popoare şi naţiuni. Să le creeze limbi, identităţi, istorii, care să fie studiate în propriile universităţi şi academii de ştiinţe. Aşa au fost turnate în creuzetul sovietic multe dintre popoarele de astăzi ale fostei URSS, rezultat al amestecurilor şi melanjurilor de populaţii şi identităţi. Homo Sovieticus! Noile popoare ale Asiei Centrale, de exemplu, s-au coagulat în jurul Coranului, al Islamului militant şi al tradiţiilor tribale extrem de puernice în regiune. Cele de la periferia europeană a Imperiului, şi-au risipit identitatea, au degenerat, blocîndu-se într-un retard social sinistru şi imposibil de descris, pentru mine, care nu sînt sociolog! Este cazul Moldovei şi poporului moldovean, care vorbeşte limba moldovenească, are o identitate proprie moldovenească şi o istorie moldovenească, evident! Toată această apartenenţă a fost explicată şi cultivată îndelung de experţi, savanţi şi doctori habilitaţi şi timid, sau deloc!, combătută de „experţi independenţi”, „savanţi” şi „doctori habilitaţi”! Despre ei, mîine! GENIALI, SOVIETICII ĂŞTIA!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu